2011.04.29. 11:41
Személyes hangon a roséról
Négyrészes rosé sorozatunk zárásaként Sáfrán András csákberényi borász személyes vallomását olvashatják erről a borfajtáról.
"A rosét azért kedvelem, mert megfelel a mai ízlésviszonyoknak, amikor az ízek hatása lett a fontos. Sokan gondolják ezt így, a többség egyre inkább a könnyebb borokat kedveli. A bor alkoholtartalma kevésbé lényeges, de azt sem tartom elképzelhetetlennek: jólesik a nehéz világban e borok könnyedsége. Én akkor kedveltem meg a rosékat, amikor életemben először nagyon fűszeres csirkesülthöz ilyen bort kínáltak. Azt az élményt nem lehet elfelejteni, és azóta is minden roséban azt az étel-ital ízharmóniát keresem, ami akkor megfogott. A kékfrankos rosét kedvelem leginkább, de a cabernet francból készült ital is igencsak a kedvemre való. A kékfrankos általánosabb, a franc különlegesebb típus. Utóbbi valamivel savasabb, van akinek ez pluszt ad, van akinek nem, van akinek tetszik emiatt az ilyen bor, van akinek nem. És még egy fontos érv a rosé mellett: ez a fajta kiváló a magyar specialitásnak számító fröccshöz. Télen is, de főleg nyáron a nagy melegben!"