2011.04.27. 04:21
A roséról, a legjobb tavalyi nedű termelőjétől
Miért jó a rosé bor? Erről beszél Bayer Gábor, aki magáénak mondhatta az elmúlt esztendő legjobb roséját az országban.
- A '70-es, '80-as években új irányt jelentett e típus megjelenése. A hagyományos szőlőművelés, a borkészítési technológia is nagyot változott, az új nemzedék nem kedvelte a régit. A kék szőlő esetében a szőlő enyhe, néhány órán át történő áztatása során a csersavak nem tudnak kiázni a szőlő héjából, de az ízében pluszt ad ahhoz képest, amikor egyből kipréselik a gyümölcsöt. Gazdagabbak, szebbek lettek a zamatok. Engem is az újdonság motivált, nincs szőlőm, ám vettem cabernet sauvignont, mert ennek málnás-epres íze megfogott. Ebből lett az a bizonyos legjobb rosé. Ha jókor szüreteljük, a savai nem bántóak, igaz ez a tavalyi rossz évjáratra is. A szőlő érésével kell a savakat kordában tartani, és nem az utómukákkal. Ami az ételeket és a rosét illeti, főleg evés előtt jó e bort fogyasztani étvágygerjesztőként. A sült csirke zöldkörettel is kiváló ágy hozzá - véli Bayer Gábor.