Borosta

2011.04.27. 04:21

A roséról, a legjobb tavalyi nedű termelőjétől

Miért jó a rosé bor? Erről beszél Bayer Gábor, aki magáénak mondhatta az elmúlt esztendő legjobb roséját az országban.

Silye Sándor

- A '70-es, '80-as években új irányt jelentett e típus megjelenése. A hagyományos szőlőművelés, a borkészítési technológia is nagyot változott, az új nemzedék nem kedvelte a régit. A kék szőlő esetében a szőlő enyhe, néhány órán át történő áztatása során a csersavak nem tudnak kiázni a szőlő héjából, de az ízében pluszt ad ahhoz képest, amikor egyből kipréselik a gyümölcsöt. Gazdagabbak, szebbek lettek  a zamatok. Engem is az újdonság motivált, nincs szőlőm,  ám vettem cabernet sauvignont, mert ennek málnás-epres íze megfogott. Ebből lett az a bizonyos legjobb rosé. Ha jókor szüreteljük, a savai nem bántóak,  igaz  ez a tavalyi rossz évjáratra is. A szőlő érésével kell a savakat kordában tartani, és nem az utómukákkal. Ami az ételeket és a rosét illeti, főleg evés előtt jó e bort fogyasztani étvágygerjesztőként. A  sült csirke zöldkörettel is  kiváló ágy hozzá - véli Bayer Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!