Borosta

2011.03.04. 13:59

Labdát kerget a jégen

Budapest - A hazai jéglabdaszövetség alelnöke, a nemzetközi szövetségben a fejlesztési bizottság és a sportbizottság elnöke. Emellett aktív sportoló is, a válogatott oszlopa, a nemrég véget ért világbajnokságon a magyar együttes egyik legjobbja volt. Árvai Dániel hokisként kezdett, ám egy súlyos sérülés leparancsolta a jégről. Később visszatért - egy másik jeges sportágban.

Horog László

A Városligetben, a műjégpályán nőtt fel, nem is csoda, ha gyerekfejjel már a jégkorongért rajongott. Tehetséges hokisnak találták, megfordult a Fradi és az Újpest korosztályos együtteseiben, ám egy orvosi vizsgálat súlyos elváltozást talált a gerincoszlopában, az utolsó csigolyájában öt milliméteres elváltozást diagnosztizáltak. Az orvosi konzílium azonnal leparancsolta a jégről, mondván, ha egy komolyabb ütközésnél felkenik a palánkra, nem pusztán a sportpályafutása, a civil élete is komoly veszélybe kerülhet. Szomorúan vette tudomásul a döntést, öt éven át nem vett ütőt a kezébe. Tizenhárom éve ismerkedett meg a bandyvel.

- Itt is van test test elleni játék, de határokon belül, túlzott keménykedés nincs, a szándékos ütközések nem megengedettek. Ezért sokkal kevésbé balesetveszélyes, mint a jégkorong. Elvileg itt sem sportolhatnék - sőt, a dokik szerint öt kilogramm feletti súlyt sem emelhetnék -, de ezt a rizikót vállalom. A rendszeres edzések miatt a gerincoszlop körüli izmaim megerősödtek, sok feladatot átvesznek, ami megnyugtat. Azt mondják, ez a játék a hoki és a foci elegye, én inkább a gyeplabdához hasonlítanám. Azzal a különbséggel, hogy nem műfüvön, hanem jégen, korcsolyában kergetjük a kisméretű labdát. Persze, a futballal is bőven van hasonlóság, focipálya méretű játéktéren korizunk a játékszer után, mindegyik csapatot 11-11 játékos alkotja - mondja Árvai Dániel, aki fontos tisztségeket tölt be a hazai és a nemzetközi szövetségben is.

A szabályok hasonlóak, itt is van les, ám a szabadrúgás helyett szabadütés, bedobás helyett beütés az oldalvonalról. A büntetőterületet nem a 16-os vonala jelenti, hanem egy 17 méterre felfestett félkör. A kapu mérete nagyobb, mint a kézilabdában használatos, ugyanakkor kisebb, mint a nagypályás futballban, 2,1 méter magas és 3,5 méter széles. A labda 63 mm átmérőjű és rugalmas, továbbá fontos, hogy élénk színű.

- A bot tollának mindkét oldalát használjuk, tüzelünk bármilyen szögből. Palánk a kapuk mögött nincs, mindössze az oldalvonalaknál, a játék folyamatossága miatt, ám magassága szerény, tíz centiméter. Ha átpattan rajta a labda, beütés következik. Én középpályás vagyok, mivel a pálya középső harmadában jut nekem szerep, ezért elég sokat kell loholnom. A játékidő kétszer 45 perc, futóórával, nincs játékmegszakítás. Csak akkor, pár másodpercre, ha a labda elhagyja a játékteret. Ez a világ leggyorsabb, labdával játszott sportja.

A hazai bajnokságban évekkel ezelőtt hat csapat indult, az utóbbi időszakban mindössze három, a Budapest Rangers, a Dinamo Budapest és a Magyar Bandy Klub. A műjégpálya - melynek Árvai civilben az üzemeltetési vezetője - felújítása miatt az idei télen nagypályán nem vívhattak mérkőzést, a Millenárison, a sátorban, kispályán zajlott a pontvadászat. A nemrég zárult idényben a Budapest Rangers diadalmaskodott, a korábbi esztendőkhöz hasonlóan. A középpályás is náluk kergeti a labdát. Két éve Norvégiában töltött egy idényt, a világ élvonalába tartozó északiak egyik élcsapatánál, a Solbergnél. A tizenhat együttes részvételével zajló bajnokságba a magyar szövetségi kapitányként dolgozó skandináv szakember, Kjetil Johansson - egyben a Solberg csapatkapitánya - ajánlotta a 30 esztendős magyar jéglabdást. Árvai mellett két svéd és egy finn légiósa volt a gárdának.

 

A bandy nagyhatalmi csapatok között

A magyar jéglabda-válogatott a világ második vonalában szerepel, a közelmúltban Kazanyban rendezett világbajnokságon a B csoportban volt érdekelt, az A-ban a közvetlen élmezőny csatázott. A magyarok a lettekkel, a fehéroroszokkal, a hollandokkal és a kanadaiakkal - utóbbiak a jégkorongban bivalyerősek, itt nem annyira - csatáztak, a csoport negyedik helyén végeztek, mindössze a tulipánosokat utasították maguk mögé, 10:1-re verték őket. A bronzérem a lettek elleni meccsen ment el, az utolsó percben kapott góllal veszítettek 4:3-ra. A sportág legjobbja Oroszország - a két évvel ezelőtt Moszkvában rendezett vb-döntőt, amelyen legázolták a svédeket, 30 ezer néző tekintette meg -, valamint a szűk elitbe tartoznak a skandinávok, továbbá az USA is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!