Borosta

2011.01.14. 14:05

Töltsünk telefont a nap energiájával!

A mai mobiloknak csak elenyésző része rendelkezik napelemes hátlappal, pedig ez módszer környezetkímélő.

Bajdó Bettina

Egyszerű, de akár napelemről is üzemeltethető telefonnal rukkolt ki a legtöbb telefongyártó cég. Mivel a fejlődő országokban a mobiltelefonos lefedettség jóval gyorsabban épült ki, mint az áramszolgáltatók hálózata, külön üzletággá nőtte ki magát a feltöltés. A telefonok hátlapját napelem borítja.  A napenergiával működő rendszert az akkumulátor fedelébe építették be, így könnyedén tudja felhasználni a nap korlátlanul rendelkezésre álló és nem szennyező energiáját.

Ha a telefon napelemét természetes fény felé fordítjuk, a napenergiából termel elektromosságot, anélkül hogy hálózathoz kellene csatlakoztatni. Ha a napelem tíz perc napfényt kap, az elegendő energiát biztosít egy háromperces hívás lebonyolításához, így tökéletes megoldást jelent az olyan vészhelyzetekre, amikor nincs a közelben elektromos áram. Ha a telefont hosszú időre természetes fényben hagyják, a napelem elegendő energiát termel a készülék hagyományos töltő nélküli feltöltéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!