Borosta

2010.11.04. 07:42

Jókedvű szökdécselés a birodalmi lépegetővel

Strapabíró alumíniumból készült ugrólábával szökellve mindenütt óriás(i) feltűnést kelt a garabonci Kránitz Gergely. A fiatal a fura szerkezet segítségével szokott le a dohányzásról. A világhálón hivatalosan poweriser néven forgalmazott masinára már számos érdekes becenevet aggattak: például birodalmi lépegető, kenguruláb, rugós gólyaláb.

Benedek Bálint

 

-  A „terápia” nagyon egyszerű, ahogy felcsatolom az ugrólábat, egyből mozgásra vagyok ítélve - kezdte a 19 éves Kránitz Gergely. - Ha megállok, egyszerűen eldőlök, mint egy krumpliszsák, s valljuk be, ebből a magasságból ez nem túl kellemes élmény.

 

A fiatal aggodalma nagyon is érthető, hiszen az ugróláb egy átlagos, 180 centiméter magasságú férfit is közel három méteres óriássá változtathat.

- Egyszer messziről megkiabáltak, miért ugrálok ekkorákat egy kerékpárral - mosolygott Gergely- Merthogy gyakran a bicikliúton, vagy a járdán haladok szökellve - az autósok rendszerint lassítanak és fotóznak, azt kérve, ugorjak minél magasabbra.

 

Egyelőre viszont különleges, a videómegosztókon látható, olykor hajmeresztő szaltókkal nem szolgálhat az ifjú titán, ugyanis ő maga is csak most ismerkedik a szerkezettel.

Barátja, Oletics Zoltán soká „idomította” az ugráló alkalmatosságot, végül inkább eladta az extrém sportokért rajongó Kránitz Gergelynek.

 

- Eddig mind közül egyértelműen ez a „jószág” viszi a prímet, hiszen a helyes egyensúly megtalálása elég nehéz feladatnak bizonyult – mesélt tovább Gergely, aki a barátainak szívesen kölcsönadja az egyenként 3,5 kilogrammos „lábakat”. - Az első bizonytalan lépéseket követően már csak egy sima felületre (az aszfalt tökéletes!) van szükség, hogy minél nagyobb tempót diktálhassak. Persze, autókat valószínűleg soha nem fogok átugorni velük, s mivel szaltózni amúgy sem tudok, ezt a mutatványt is meghagyom inkább a profiknak...

Gergely szerint a lendületes mozgás eléggé kimerítő, ugyanis az ugróláb módszeresen megmozgatja mindegyik izomcsoportot. A lábon szinte az összes izom egyszerre dolgozik, de a has, a hát és karok is extra igénybevételnek vannak kitéve.

 

- Bizonyára a kenguruk is nagyot néznének, ha így meglátnának bennünket - fűzte hozzá barátja, Kiss Gergő, aki szintén kipróbálta az érdekes eszközt. - A maximális biztonság kedvéért három hevederrel erősítjük a lábakhoz a poweriser-t. Először a cipőt, aztán a lábszárat, végül a térdet kell jó erősen a vázhoz kötni. Ugrólábakat gyerek és felnőtt méretekben is gyártanak, így terhelhetőségük eltérő.

 

Kiss Gergő hozzátette: félelmetes, s egyben lenyűgöző érzés is mindenkinél magasabbról szemlélni a világot. A srácok büszkék barátjukra, hisz az ugrálólábon kívül a kitartásának is köszönheti, hogy letette a cigarettát. Sajnos, télen nem biztonságos felszerelni a „műlábakat”, a gumi tapadókorongok ellenére sem. Ezért a különleges mozgásformától egy kis időre el kell búcsúznia Kránitz Gergőnek, aki megfogadta: nélküle se gyújt rá.


Egy kis bemutató a világhálóról:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!