Borosta

2010.11.05. 14:45

Az ezerszer jó bor

E héttől áttérünk a fehér szőlők és az abból készült fehérborok bemutatására. Az ezerjóval kezdjük.

Silye Sándor


Azért az ezerjóval, mert tipikusan Fejér megyeinek, móri bornak számít. Aki segítségünkre lesz a bemutatásában, az Miklós Csaba, az idei móri ezerjó borverseny nyertese.
- Az ezerjó zseniális fajta, nagyon jól érzi magát a móri vidéken. A Vértes lankáin  minden adottság megfelel e szőlőnek. Ha kevés a napsütés - mint az idén -, akkor szép savháztartású, amíg sok napsütéses év esetében testes, magas alkoholtartalmú, zamatos, ízletes  bor készülhet e szőlőből. Hogy miért volt másabb a mienk,  mint a szokásos ezerjó? Nálunk, Csókában magas fekvésű területen van a szőlő, 30 éves az ültetvény, és szigorú a termékkorlátozás - egy tőke, egy üveg bor. Friss, lendületes, elegáns, intelligens bor az ezerjó, a mienk is az volt. Malacpofát ajánlok hozzá eledelként, azaz finoman felfőzött malachúst fűszeres káposztával. Az ezerjóhoz tartalmas, fűszeres húsok illenek - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!