Belföld

2007.09.18. 02:28

Nem tartana életfogytig?

Veszprém (hgy) - Szentkirályszabadján nem örülnek annak a tervezetnek, hogy a tényleges életfogytiglannal sújtott bűnösök aktáit húsz év után felülvi ...

Halmos György

Az embertelenségre való hivatkozást a megyei bíróság büntetőkollégiumának vezetője álhumánumnak tartja. Dr. Kahler Frigyes szerint a jelenlegi rendszer jó.

Az életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek ugyanis elnöki kegyelmet kérhetnek. - A legsúlyosabb büntetést csak a legelvetemültebb, legádázabb bűnelkövetők ügyében szabják ki a bírók - mondta dr. Kahler Frigyes. Hozzátette, hogy a büntetőjog tettarányos. Megemlítette, hogy a kérdésben szakmai vita bontakozott ki, ő nem szavazná meg a változtatást.

Egyöntetűen a változtatás ellen érveltek a megkérdezett szentkirályszabadjaiak. Nagy László szerint nincs halálbüntetés, valamivel büntetni kell a különösen kegyetlen elkövetőket. Horváth Jánosné sem változtatná meg a jelenlegi rendszert, mert úgy véli: ha a bíróság bűnösnek találja őket, akkor ott a helyük. Molnár Gábor szerint a változtatással akár negyvenévesen kiengedhetnének egy gyilkost, aki húszévesen követte el a tettét. - A százhalombattai rém is azt nyilatkozta, ott folytatja, ahol abbahagyta, ha kiengedik. Ezért kerüljön szabadlábra? - tette fel a kérdést.

Kardos Klára igazságügyi szakértő érdeklődésünkre elmondta, hogy a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői nem mérlegelik a következményeket, és nem érdekli őket a büntetés súlyossága sem. (A szakértő vizsgálta a szentkirályszabadjai gyilkosság miatt elítélt férfit is.) Hozzátette azt is, hogy vizsgálatok szerint öt év börtönben vagy fegyházban maradandó pszichés károsodást okoz. Egyébként magánemberként nem támogatná a jelenlegi szabályozás megváltoztatását.

A megyében az utóbbi néhány évben két ügyben szabtak ki életfogytig tartó szabadságvesztést. A szentkirályszabadjai sorozatgyilkossággal vádolt Ember Zoltánt ítélték tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre, mert tizenhárom év alatt öt falubelijét, közöttük a testvérét ölte meg. A másik ügyben meghozott ítélet még nem jogerős. A vádlottat, Áldott Tamást egy vállalkozó meggyilkolása és egy másik elleni gyilkossági kísérlet miatt sújtották a szigorú ítélettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!