Belföld

2016.12.04. 16:36

Kierjedtek a borok - Nincs gond a minőséggel

Veszprém – A borok nagy része kierjedt, több termelő pedig a korai fajták palackozását is megkezdte az utóbbi napokban.

Marton Attila

A   borok jó minőségűek, ám a mennyiség nagyjából mindössze fele a vártnak. mondta érdeklődésünkre id. Csiszár Péter, a Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségének titkára. Hozzátette, az újborok nagy része kierjedt, a pincékben már csak a késői szüretelésű mustok erjedése van folyamatban. A szakember arról is beszélt, a korai, jellemzően a fehér illatos fajták, mint például Irsai Olivér vagy zenit – amelyeket már nyár végén szüreteltek a gazdák – esetében  már a borok palackozását is megkezdték a termelők. Ezek a borok  reduktív eljárással készülnek.

Ifj. Csiszár Péter paloznaki borász Fotó: Nagy Lajos

A Csopak környéki borászoknak nehéz volt az idei év a sorozatos természeti csapások miatt. A szőlő egy részét ezért kényszeréretten szüretelték a gazdák, a mustfok ennek ellenére megfelelő volt. A savtartalom viszont az átlagosnál magasabb volt, ám jó hír, hogy hat foknál hűvösebb helyen tartva a bort, csökkenthető az aránya.  A gazdagabb pincészeteknél rendelkezésre áll hűtés, míg a kisebb borászatoknál a pince lehűlése segít majd a savtartalmat az alkohol- és cukortartalommal egyensúlyba hozni.

Fotó: Nagy Lajos

Harmonikusak az idei borok, ígéretes az évjárat, mondta Kis Tamás somlói borász. Az öt hektáron gazdálkodó termelő valamennyi bort fahordóban tárolja, és minden fajta kierjedt már. A nedűk tisztulnak, és tavaszig pihennek a hordókban. A borvidék termelői hasonló problémákkal küzdöttek, mint a Balatonnál.

Fotó: Nagy Lajos

Májusban a fagy, júliusban a jégeső pusztította az ültetvényeket, majd a nyár második felében gombabetegségekkel kellett küzdeni a termelőknek. A nehézségek miatt a szokásos mennyiség ötven-hatvan százalékát tudták csak szüretelni, ám a borász ennek ellenére bizakodó, szerinte a minőséggel nem lesz baj.
A termelők ezekben a hetekben talajmunkákat végeznek és pótolják a tápanyagot az ültetvényeken, januártól pedig megkezdik a metszéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!