Belföld

2014.07.04. 08:56

Devizahitelekről döntenek

Akár harmada is visszajárhat a befizetett összegnek egy gépjármű devizahitelnél – egy pénzügyi szakértő cég számítása szerint.

Kovács Erika

A Parlament péntek délelőtt dönt a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényjavaslatról a Kúria jogegységi határozata alapján. Ha a törvényjavaslat semmisnek nevezi az árfolyamrést, azaz az eltérő vételi és eladási árfolyamok alkalmazását, akkor a folyósított és a törlesztett összeget is az Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamán kell kiszámolni. Ez érinti a devizában megállapított költséget, díjat, jutalékot is. A bankoknak a törvény hatálybalépése után 90 napon belül kell kiszámolniuk a folyósítás és a törlesztés összegét visszamenőleg. A törvényjavaslat egyes rendelkezései a forinthitelesekre is vonatkoznak, a végtörlesztett hitelszerződéseket nem érinti.

Az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó rendelkezések a forintalapú hitel-, vagy kölcsönszerződésre, pénzügyi lízingszerződésre is érvényesek. Az MNB számításai szerint a bankoknak a visszafizetés akár 600-900 milliárdos összeget jelenthet. A devizahiteleseket érintő törvény várhatóan szeptemberben lép hatályba, és akkor szabályozza majd a bankok és ügyfelek elszámolását, illetve azt, hogy adott szerződésnél mennyi pénz jár vissza. A pénzügyi szakértő cég számítása szerint egy öt évre, 2007-ben felvett svájci frank alapú autóhitelnél akár harmada is visszajárhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!