Belföld

2012.08.03. 14:54

Nincs jobb az anyatejnél

Veszprém – Azt is mondják, hogy az Anyatej világnapja a második Anyák napja. Fontos lenne, hogy az édesanyák ne csak ezen a két napon érezzék jól magukat, hanem az év mind a 365 napján.

Varga Domokos Péter

Porga Gyula polgármester mondta ezeket a mondatokat pénteken a városháza dísztermében, ahol az Anyatejes táplálás világnapja alkalmából az édesanyákat és gyermekeiket köszöntötték. A rendezvényt veszprémi alapellátás védőnői szolgálata szervezte, a megjelenteket Horváth Valéria, az Egészségügyi Szakszervezetek Egyesületének megyei képviselője üdvözölte.



Porga Gyula biztosította a megjelenteket, mindent elkövetnek azért, hogy ez a város családbarát város legyen. Léteznek erre vonatkozó terveik, Porga Gyula bízik abban, hogy mindenki megelégedésére tudják ezeket végrehajtani. Az ország jövője azon is múlik, hogy itt Veszprémben minél több gyermek szülessen – hívta fel végezetül a figyelmet a polgármester.

Magyarországon számos szervezet támogatja az anyatejes szoptatást, a világnapon – augusztus 1-én – és környékén a védőnők nagy része szervez ünnepséget az édesanyáknak – közölte a Magyar Egészségügyi Kamara Országos Védőnői Tagozatának vezetője. Csősz Ágnes örömét fejezte ki amiatt, hogy Magyarországon az édesanyák többség elfogadja, a kisbabákat a saját érdekükben hat hónapos korukig szoptatni kell.



Az ünnepségen a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola Harang Együttese adott műsort, majd Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Porga Gyula polgármester virágot és gyermekjátékokat tartalmazó ajándékcsomagot adott át a kismamáknak. 




Veszprém és a környéke az anyatejes táplálásban az országosnál jobb adatokat tudhat magáénak. Veszprém városban négy hónapos korukig a csecsemők 55 százaléka kap anyatejet, hat hónapos korukig 36 százalékuk, egyéves korukig pedig 42 százalékuk. A város környékén ezek az adatok még néhány százalékkel jobbak. Zircen és környékén négy hónapos korukig a a csecsemők 57 százalékát táplálják anyatejjel. Hat hónapos korra az arány átlagosra csökken, egy éves korra pedig 24 százalék lesz. Várpalota városban és a környékén is legtöbben négy hónapos korukig szoptatják a kisbabákat, hozzávetőlegesen a kismamák fele, egyéves korukig az egyharmaduk.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!