Belföld

2011.06.08. 11:56

Ombudsman: nem volt előzetes egyeztetés a konzultációs kérdőívről

Budapest - Jóri András adatvédelmi biztos szerdán azt közölte az MTI-vel: nem volt előzetes egyeztetés a szociális konzultáció kérdőívéről.

MTI

Mint írta, "a miniszterelnök szóvivője tegnap azt állította, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) vezetői több személyes egyeztetést folytattak az ombudsmannal és munkatársaival, és ennek során egyszer sem hangzott el kifogás a személyes adatok védelmével kapcsolatban".
   
"Ezzel szemben a KEK KH vezetője a levelek kiküldése előtt egyetlen alkalommal, május 5-én találkozott Jóri András adatvédelmi biztossal. A hivatal vezetőjének tájékoztatása alapján, a kérdőíven ekkor már nem volt mód semmilyen változtatásra, ennek ellenére azt a biztosnak nem mutatták meg" - áll a közleményben.
   
Hozzátette: május 10-én a szociális konzultáció adatvédelmi nyilvántartásba vételéről értesítette a KEK KH vezetőjét. Ugyanebben a levélben arról is tájékoztatta, hogy vizsgálatot indít az adatkezelés jogszerűségét illetően. E vizsgálat keretében, már jóval a levelek kiküldése után, május 16-án és 24-én jártak munkatársai a KEK KH-ban, amikor az adatkezelés körülményeiről, az adatfeldolgozás folyamatáról kértek tájékoztatást - írta az ombudsman, hozzátéve: ezen információk felhasználásával alakította ki állásfoglalását, amelyet kedden hozott nyilvánosságra.
   
Az állásfoglalás szerint sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelés, mert nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát, ezért a beérkezett kérdőíveken szereplő személyes adatokat törölni kell.
   
Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő erre reagálva azt mondta: "sajnos azt kell feltételeznünk, hogy Jóri úr most megjelentetett levelét személyes motivációk indokolják, az új alaptörvény ugyanis a jelenlegi négy ombudsman helyett egy ombudsmanról beszél, és jól láthatóan Jóri úr bizonytalan személyes karrierjét illetően. Mi ennek tudjuk be ezt a levelet" - mondta szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!