Belföld

2010.09.13. 12:03

Az MSZP átfogó programot sürget a devizahitelesek érdekében

Budapest - Hároméves átfogó kormányzati programmal kellene megoldani a hitel-visszafizetési problémákat, amely együtt járna az elmaradt közüzemi számlák rendezésével is - hangzott el Mesterházy Attila és Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnökének közös hétfői sajtótájékoztatóján, amely az MSZP-elnök által meghirdetett egyeztetés-sorozat első állomása volt.

MTI

Az elképzelés forint alapú konszolidációt tartalmaz, amelynek a részleteit a civilek, a szakmai szervezetek és a politika közösen dolgozná ki. A program része lenne az adminisztrációs terhek csökkentése, a büntetőkamatok eltörlése és az, hogy az állam a problémás hiteleket 10 százalékos értéken felvásárolja.

Barabás Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy 256 ezer jelzáloghitelt késedelmesen törlesztenek, ebből 97 ezernek kilencven napon túli elmaradása van, ami 650-700 ezer embert érinthet. Tájékoztatása szerint a hatmillió lakossági hitelszerződésből 1,9 millió fedezetlen, ami rendszerszintű problémát okozhat.

Az elmúlt 22-23 hónapban 1.300 milliárd forinttal nőtt az összes devizahitel-tartozás - tette hozzá.

A civil szervezet elnöke állami beavatkozást sürgetett a követeléskezelés területén. Beszámolt arról: követeléskezelő cégek 2-18 százalékos értéken akár százezres csomagokban megveszik a hiteleket és az eredeti összeget próbálják mindenáron behajtani. Kiemelte: a behajtás szabályai rendezetlenek, a cégek pedig "garázdálkodnak".

A Fidesz által kezdeményezett nyolc pontról azt mondta: ezek nem segítenek azoknak, akik meg akarják tartani az otthonukat és érdemben nem csökkentené a törlesztőrészletek összegét sem. Példaként említette, hogy a törlesztőrészletek középárfolyamon számítása csak 400-1.500 forintos csökkenést eredményezne havonta.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: a munkát - amelyben partner lesz az MSZP - egy széles körű konzultáció összehívásával azonnal meg kell kezdeni, de csak olyan konstrukcióba szabad költségvetési forrást bevonni, amely a hitelek visszafizetését segíti elő és nem okozza a fizetési morál romlását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!