Belföld

2009.11.27. 18:01

Súlyosabb lehet a vád Geréb Ágnes ellen

Budapest - Súlyosabb lehet a vád a Geréb Ágnes elleni büntetőügyben, ezért a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) az ügyet átteszi a Fővárosi Bíróságra (FB).

MTI

A Napvilág Születésház pénteki közlése szerint a vádat gondatlan veszélyeztetésről feltehetően gondatlanságból elkövetett emberölésre változtatnák.

A Fővárosi Bíróság pénteken arról tájékoztatta az MTI-t: a G. Ágnes és társai ellen folyamatban lévő büntetőügyben a PKKB hétfőn végzést hozott, mely szerint az ügyet elbírálás érdekében átteszi az FB-re. A végzés nem jogerős, kézbesítése az érintettek részére folyamatban van.

Utalt arra, hogy a IX. kerületi ügyészség három vádiratot nyújtott be, és azok egyikében halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják Geréb Ágnest.

Mint írták, a bíróság a november 19-én, múlt csütörtökön tartott tárgyaláson hozott végzésével az ügyeket egyesítette. Az utóbbi ügyben készült igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján merült fel, hogy a cselekmény a vádtól eltérően, súlyosabban minősülhet. Ez a tény pedig felveti, hogy az ügy elbírálása megyei hatáskörbe tartozhat. 

"Ezért a bíróság az ügy áttételéről rendelkezett és az iratokat a Fővárosi Főügyészségen keresztül felterjeszti a Fővárosi Bíróságra" - áll a közleményben.

A tervezett otthonszüléseknél bábaként tevékenykedő Geréb Ágnes azért került bíróság elé, mert a vád szerint általa "kísért" szülések során egy csecsemő maradandó károsodást szenvedett, egy meghalt, egy nő pedig "kivérzett állapotba" került.

A Napvilág Születésház a PKKB döntése kapcsán pénteken azt közölte az MTI-vel: feltehetően gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolnák meg Geréb Ágnest, aki eddig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt állt a bíróság előtt. Bár a két bűncselekmény büntetési tétele azonos, az emberölés a nyilvánosság előtt súlyosabbnak minősül.   

Geréb Ágnes védői szerint a legújabb szakértői vélemény nem hozott olyan fordulatot az ügyben, ami indokolná az eltérő minősítést" - írták közleményükben. 

Mint hozzátették, a bíróság döntését váratlannak és érthetetlennek tartják. "Nem tudunk olyan esetről, amikor kórházi szülész-nőgyógyászt vádoltak volna gondatlan emberöléssel" - közölte a születésház.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!