Belföld

2009.06.16. 16:43

Hallás-, látás-, illetve mozgássérülteket szállító hajót avattak a Tisza-tavon

Poroszló - Egyenlő eséllyel a Tisza-tavi madárrezervátumokba elnevezésű program keretében a hallás és látássérültek tájékozódását segítő elektromos, illetve a mozgássérülteket szállító sétahajót avattak kedden a heves megyei Poroszlón a Csicsman kikötőben.

MTI

Utóbbi hangtalan elektromos meghajtása nyomán segíti a halláskárosultak, illetve a látássérültek hang utáni tájékozódását. 

Felszerelték egy monitorral is, amelynek képernyőjén egy jeltolmács kalauzolja a hallássérült turistákat a madárrezervátumban. Szintén előnyös, hogy a motor zaja nem zavarja az erre érzékeny értelmileg sérült embereket.

A program a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg pályázat alapján.

Billus Daniella, a szociális tárca képviselője a hajóavatón kijelentette: a járművek révén hozzá tudják segíteni a sérült embereket, hogy egészséges társaikhoz hasonlóan élvezhessék a természet szépségeit. 

Külön örömnek nevezte, hogy a járműveket egy magáncég alakította ki. Ugyanis a magánszféra kevésbé érdeklődik az esélyegyenlőségi programok iránt - tette hozzá.

Csicsman Sándor, a kikötő tulajdonosa közölte, hogy személyes érintettség is ösztönözte, hiszen saját családjában szintén nevelnek halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket. Úgy vélekedett, hogy a hajók üzembe helyezésével a turisták új csoportja jelenhet meg a Tisza-tónál. 

Ezért az egyéb turisztikai szolgáltatókat is be kívánja vonni a programba - mondta. 

Sándor István, a tó nagy részét kezelő Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója emlékeztetett arra: a Poroszló közelében, cölöpökre épített vízi sétányt eleve úgy alakították ki, hogy azt kerekes széket használók is használni tudják. 

A most átadott járművek révén már megközelítésük is könnyebbé válik a számukra - hangsúlyozta az igazgató.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!