Belföld

2009.06.19. 07:00

Bajnai: Magyarország képes piaci finanszírozásra

Brüsszel - Jelenleg úgy néz ki, hogy ha a piaci helyzet tovább javul, és a hazai intézkedések növelik a bizalmat, akkor Magyarország képes a piacról finanszírozni szükségleteit - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken a CNBC gazdasági televíziónak, az EU-csúcsértekezlet brüsszeli helyszínén nyilatkozva.

MTI

- De óvatosnak kell lennünk, a bizalom még nagyon törékeny. A Nemzetközi Valutaalap (IMF)támogatására azért volt szükség, mert tavaly vis maior helyzet alakult ki. 

Ha ez visszatérne, akkor növelnünk kell és ki kell terjesztenünk az (IMF-)programot. Az utóbbi megbeszéléseken az IMF kifejezte érdekeltségét az iránt, hogy folytassa a tárgyalásokat erről, ha szükséges lesz, de normális esetben megfelelő lesz a piaci finanszírozás - mondta a kormányfő.
    
- Magyarországnak világos üzenetet kell küldenie, hogy érti ezt a válságot, érti, hogy mit jelent a válság Magyarország számára. Az utóbbi hatvan napban a parlament megszavazott egy teljes nyugdíjreformot, egy szociális reformot, és egy hét múlva szavazunk az adóreformról. 

Ez a három dolog azt jelenti, hogy Magyarország nem csak elfogadható és kezelhető formába tette (költségvetési) mérlegét, hanem próbáljuk elhárítani a jövőbeli növekedés akadályait is, mert növelnünk kell a növekedési potenciált, hogy túlnőjünk az eladósodáson - magyarázta a miniszterelnök a CNBC riporterének.
    
- Az utóbbi hatvan napban megkaptuk az IMF és az Európai Bizottság támogatását is ehhez az új gazdasági programhoz, úgyhogy ez fontos lépés a bizalom növelésére, amely régóta hiányzott Magyarország számára - tette hozzá.
    
A lett valuta esetleges leértékelése okozta kockázatról szólva azt mondta: az EU-csúcs teljes támogatásáról biztosítja Lettországot.
    
- A (pénzügyi) fertőzés kockázat a térségben, a befektetők egészében figyelik a térséget, de Magyarország megmutatta, hogy érti a válság üzenetét, megtettük a szükséges lépéseket a mérleg és a bizalom helyreállítására, úgyhogy akik mélyen elemzik Magyarorszgot, azoknak meg kell érteniük, hogy a helyes úton járunk már, és azon is maradunk. 

Az utóbbi hatvan napban a kormány keresztülvitt egy tíz éve hiányzó reformcsomagot, egyértelmű politikai támogatással. 

A politikusok a parlamentben megértették, hogy erre van szüksége Magyarországnak, ezért azt várom, hogy a támogatás meglesz az elkövetkező egy évben is. 
    
- Idén az államháztartás hiányát a hazai össztermék (GDP) 3,9 százalékára tervezzük, miközben az EU-átlag mínusz 6 százalékra ígérkezik. Jövőre 3,8 százalékos hiányt célzunk meg, miközben az EU-átlag várhatóan 7,3 százalékra nő. 

Bármi furcsa, Magyarország hirtelen a legprudensebb gazdaságok között van Európában, ami jó hír a magyar gazdaságnak - mondta Bajnai.
    
Egy személyes kérdésre - hogyan képes "megélni" egyforintos fizetéséből -, így felelt:
    
- Vállalatvezetőként megtanultam, hogy a vezetőknek szolidaritást kell mutatniuk válság idején. A megtakarításaimból élek a korábbi magánszektorbeli tevékenységem nyomán. Más gesztusokat is tettem,  hogy a lakosság lássa, mindenkinek ki kell vennie részét a terhekből,  de hamarosan kikerülünk a válságból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!