Belföld

2009.05.27. 10:35

Májustól csak e-beszámolókat küldhetnek a vállalkozások

Budapest - Májustól csak elektronikusan küldhetik el az erre kötelezett vállalkozások beszámolójukat és az ehhez kapcsolódó dokumentumokat a Céginformációs Szolgálatnak, a kötelezettség elmulasztásáért 60 napra is felfüggeszthetik a társaság adószámát, igaz, várhatóan csak a jövő évtől - közölte az RSM-DTM Hungary Zrt. az MTI-vel szerdán.

MTI

A pénzügyi tanácsadó társaság közleményében kiemelte: a dokumentumok megküldésének határideje a mérleg fordulónapját követő 150. nap, az összevont éves beszámoló készítésre is kötelezett vállalkozások esetében pedig 180 nap.
    
Az RSM-DTM rámutatott: a Céginformációs Szolgálat eseti jelleggel vizsgálja majd a dokumentumok adattartalmát, az adott beszámoló benyújtásának jogszerűségét. Ha szabálytalanságot észlelnek, a szolgálat a közzétételi határidőt követő 20 napon belül értesíti az állami adóhatóságot, hogy utóbbi törvényi kötelezettségének eleget téve leellenőrizhesse a beszámoló közzétételének tényét és időpontját. 

Amennyiben ezek alapján a közzétételi kötelezettség elmulasztását, vagy a közzétételi költségtérítés teljesítésének elmulasztását állapítják meg egy vállalkozásnál, úgy a cégnek 15 napja van pótolni a hiányzó adatokat.
    
Ha a vállalkozás nem pótol, az adóhatóság köteles a vállalkozás adószámát 60 napra felfüggeszteni, illetve amennyiben a társaság ezen idő alatt sem tesz eleget beszámoló közzétételi kötelezettségének, köteles a cégbíróságnál kezdeményezni a vállalkozás megszüntetését.
    
Az RSM-DTM szerint a 15 napos határidőt mindenképpen érdemes betartani, ugyanis az adószám felfüggesztésére előírt 60 napos időtartamot sem kérelemre, sem pedig hivatalból nem lehet rövidebbé tenni. 

Így a vállalkozás adószáma akkor is 60 napig marad felfüggesztve, ha már az első napon pótolja mulasztásait, és akkor is, ha csak a 60. napon tesz eleget kötelezettségének.
    
A közlemény rámutat: az APEH elsőként azokkal a beszámolókkal összefüggésben alkalmazhatja az új szankciókat, amelyek fordulónapja 2009. április 30-át követő napra esik. 

Ez pedig azt jelenti, hogy a hatóság a 2009. évre vonatkozó, 2010. május 30-ig benyújtandó beszámolókkal, a 2009. április 30-át követően felszámolás, illetve végelszámolás alá került gazdasági társaságok által benyújtandó beszámolókkal, valamint a naptári évtől eltérő üzleti évet választó vállalkozások esetében a 2009. április 30-át követő mérleg fordulónappal elkészített beszámolókkal foglalkozik várhatóan.

A Céginformációs Szolgálat 2006. évre 335 ezer darab, a 2007. évre vonatkozóan pedig 357 ezer beszámolót dolgozott fel. A tavalyi évre vonatkozóan eddig mintegy százezer beszámoló érkezett papír alapon, míg 2009. május 25-ig 22.297 beszámoló érkezett meg elektronikusan a szolgálathoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!