Belföld

2009.02.09. 03:29

Megölték Marian Cozmát

<b>Veszprém</b> - Szíven szúrták és a kórházba szállítást követően elhunyt Marian Cozma, az MKB Veszprém KC román beállósa vasárnap hajnalban. Egy szóváltás után az egyik szórakozóhely előtt történt a tragédia. <em>Zarko Sesumot</em> és <em>Ivan Pesicet</em> súlyos sérülésekkel ápolják.

Munkatársainktól

Szóváltásba keveredett az egyik veszprémi szórakozóhelyen az MKB Veszprém KC férfi kézilabda-együttes több játékosa egy többfős társasággal. A dulakodás tragédiába torkollott: Marian Cozmát meggyilkolták - tudtuk meg rendőrségi forrásból.

Egy neve elhallgatását kérő szemtanú tudni véli, a történet szombat délutánra nyúlik vissza, amikor egy, a veszprémi éjszakában ismert alak összeverekedett egy - szerinte roma származású - személlyel. 

A leütött férfi mozgósította az ismerőseit, s először a Patrióta lokálban keresték a bántalmazót. Itt keveredtek szóváltásba a kézilabdásokkal, mert állítólag a banda fizetés nélkül akart távozni, s a játékosok csupán a pultoslány segítségére akartak sietni.

A tragédia híre vasárnap reggel futótűzként terjedt a városban, s délelőtt tíz órakor több százan gyűltek össze a gyilkosság helyszínén. A szurkolók, a klub szimpatizánsai, vezetői, a város elöljárói a megemlékezés virágait helyezték el a helyszínen és több tucat mécsest gyújtottak.

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere nyugalomra intette az egybegyűlteket. Kihangsúlyozta, senkit se vezéreljenek indulatai, mindenki igyekezzen megőrizni a hidegvérét, a rendőrség dolga kézre keríteni a tetteseket. 

Hozzátette: a város mindhárom bántalmazott sportoló családját támogatni kívánja. 

Dr. Hunyadfalvy Ákos,
a klub társadalmi elnöke megrendüléssel tudatta információit az eseményekről. - A játékosok Iváncsik Gergő kisfia születését ünnepelték. Semmi előzmény nem mutatott a tragédiára. Cozmát a szórakozóhely előtt szúrták szíven, s a segítségére siető társakat sem kímélték. Pesicet hátulról vesén szúrták, Sesumot pedig fejbe rúgták. 

- Dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc megyei kórház igazgatója elmondta, mindkét kézilabdás állapota súlyos, de stabil. Pesic, aki-nek a szúrást kapott veséjét a megyei kórházban eltávolították, továbbra is az intenzív osztályon fekszik, vérzése elállt, állapota kielégítő.

Az arccsonttörést szenvedett Sesumot a kórház baleseti osztályán ápolják, az orvosok véleménye szerint nem veszti el a látását. 

Arra a kérdésre, hogy a két kézilabdázó tudja-e majd folytatni a sportpályafutását, dr. Rácz Jenő, a kórház igazgatója egyelőre nem tudott egyértelmű választ adni, de hangsúlyozta: mindent megtesznek értük, amit csak a mai orvostudomány állása szerint lehet. 

- A délutáni órákban a két kézilabdázót meglátogatta az igazságügyi miniszter, illetve a Magyar Kézilabdaszövetség főtitkára is. Mindenki azon van, hogy felépüljenek - nyilatkozta Rácz Jenő.

A vasárnapra virradó tragikus eseményekről különféle hírek keringenek a városban. Egész Veszprém felbolydult. Hivatalos forrásból, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletesétől annyit lehetett megtudni: vasárnap hajnal három óra körül riasztották a mentőszolgálatot a veszprémi Patrióta lokálban történt verekedéshez. 

- Három sérültről kaptunk bejelentést, akik szúrt sebet kaptak. A helyszínen két sérültet láttunk el. Egy román állampolgárságú férfit a helyszínen újra kellett éleszteni, egy szerb állampolgárságú férfi pedig könnyű sérülést szenvedett, mindkettőjüket a megyei kórházba szállítottuk - nyilatkozta lapunknak az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese, aki megerősítette, a sérültek a veszprémi kézilabdaklub játékosai. 

Valics Dezső
hozzátette, a helyszínre négy mentőautóval érkeztek ki. Cozma a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe, az arccsonttörést szenvedett Sesum nem várta meg a mentőket, saját lábán ment be a kórházba.

Gyenesei István miniszter bejelentette, az önkormányzati tárca gondoskodik az áldozatok családjának anyagi megsegítéséről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!