Balatonkenese

2014.05.14. 15:25

Hadihajó a Balatonon

Balatonkenese - Az elkövetkező hónapokban a Balatonon teljesít majd szolgálatot az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred „Baja” névre keresztelt hadihajója.

Szabó Péter Dániel

A téli hónapok kivételével ugyanis az MH Balatonkenesei Rekreációs Központ, közismert nevén a honvéd üdülő kikötőjéből indul majd szolgálati útjaira a hét közepén trélerrel ideszállított, majd daruval a vízbe emelt hajó. A 2006-ban felújított, AN−2-es típusú hadihajója azért került át a balatonkenesei kikötőbe, hogy az ezred hadihajós alosztálya hazánk legnagyobb taván is megkezdhesse a kiképzést.

A „Baja” hadihajó a balatonkenesei kikötőben (Fotó: MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred)

 

Erre azért is szükség van, mert az elmúlt években, főképp a nyári időszakban az ezred tűzszerészei sok bejelentést a tó környékéről, s robbanószerkezet is előkerült a közelmúltban a Balatonból. A most idekerült hajó 250 kilogrammos tömegig bombák kiemelésére is alkalmas.

A balatoni szolgálat a hadihajós, illetve a búvár tűzszerész állomány számára jelent az eddigiektől részben eltérő kiképzési feladatokat, mivel az érintett katonák eddig folyóvízen, egészen pontosan a Dunán dolgoztak. Emellett a naszád jelenléte nagyban elősegíti a tűzszerész feladatok gyors és hatékony elvégzését is, közölte lapunk kérdésére Várkonyi Melinda főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!