Balatonfűzfő

2013.06.25. 13:53

A változó igényekhez igazodik a képzés

Az új típusú szakképzés bevezetéséhez szükséges tananyag kidolgozására nyert pályázati forrást az Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium.

Halmos György

Minderről Mézes József, az intézmény igazgatója beszélt a minapi sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy a jelenlegi rendszerben szakközépiskolában négy év tanulmány után az érettségin nem volt kötelező szakmai tárgyból vizsgázniuk a diákoknak, akik további két esztendő tanulás után technikusi bizonyítványt szerezhettek. Az új rendszerben a négyéves szakközépiskolai tanulmány után szaktantárgyból érettségizni kell, így egy év alatt lehet majd technikusi vizsgát szerezni.

A csaknem 11,5 milliós pályázati forrásból a tananyagtartalom kidolgozását, iskolák közötti összehangolását finanszírozzák, illetve a pénzt a tanárok továbbképzésére, iskolalátogatásokra és a tananyag kidolgozásában részt vevő pedagógusok támogatására tudják fordítani. Az igazgató hozzátette: három munkacsoport dolgozik a tananyag kialakításán, egy közismereti, és két szakmai (villamosipari és informatikai). Megemlítette, hogy a közelmúltban az Új Nemzedék Központ által kiírt pályázaton szerepeltek sikeresen, annak segítségével pályaorientációs, életre nevelési feladatokat tudnak megvalósítani, vagyis a két pályázat, oktatás és nevelés szervesen kapcsolódik egymáshoz.

Szedlák Attila országgyűlési képviselő, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagja arról beszélt, hogy nemcsak infrastrukturálisan kell megújulni egy intézménynek, hanem a pedagógusoknak is fejlődniük kell, erre jó példa az Öveges által megvalósítandó projekt. Hozzátette, hogy így lehet sikeresen illeszkedni a megváltozott igényekhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!