Balatonfüred

2015.04.23. 16:46

Szórakozva tanulnak nyelvet a gyerekek

Balatonfüred - A fiúk a számítógépes játékokból, a lányok a dalszövegekből tanulják ma már az idegen nyelvet. Megyei angol versenyt rendeztek a Református Iskolában.

Prevics Éva

Hét iskola, tizenegy csapattal, negyvennégy diákot nevezett a FUNtastic megyei angolversenyre. Különösen fontos volt a nyelvi versenyen a szóbeli rész, ahol a gyerekek különböző szituációkat játszottak el. Ezeknek a témaköreit megismerték a versenykiírásból, de a konkrétumokat csak a versenyen tudták meg.

Szalay Katalin a verseny ötletgazdája, a Református Iskola felkészítő tanára elmondta: nagyon fontosnak tartotta, hogy azt lássa a zsűri, hogy valójában hogyan teljesítenek szóban  a gyerekek, és ne egy betanult szöveget mondjanak fel a diákok.

Az 5-6. osztályosok között végül a Református Általános Iskola, a 7-8. osztályosok között pedig a Csajági Református Általános Iskola diákjai bizonyultak a legjobbaknak.

Fotó: Szalay Katalin

A Református Általános Iskolában heti három órában tanulnak idegen nyelvet a felsősök. Alsó tagozaton második és harmadik évfolyamon szakkör formájában van lehetőségük megismerkedni az angollal, heti egy alkalommal. Harmadik év végén választhatnak, hogy angolt, vagy németet szeretnének-e majd tanulni. Jelenleg éppen átdolgozás alatt van a pedagógiai program, ami a nyelvi óraszámokat is nagy valószínűséggel emeli majd - tette hozzá Szalay Katalin.

Az angol egyre népszerűbb az iskolában, nagyjából az osztályok 70-80 százaléka angolos, a többiek németet tanulnak. Az lenne az elvárható, hogy amikor a tanulók kilépnek az általános iskolából, tudjanak kommunikálni alapvető szituációs helyzetekben, merjenek megszólalni az idegen nyelven, az A2-es, esetleg B1-es küszöbszintet érjék el.

Az utóbbi évtizedben jelentősen megváltoztak a diákok nyelvtanulási szokásai. A tapasztalat az, hogy  aki bármilyen szórakozásra is használja az angolt, látványos fejlődést tud elérni viszonylag rövid idő alatt. A fiúk például kifejezetten sok olyan számítógépes játékot játszanak, ami közben muszáj használniuk a nyelvet, mert egy csapaton belül angolul kommunikálnak. Lányoknál az jellmező, hogy az angol nyelvű dalok foglalkoztatják őket. Manapság már minden aktuális sláger dalszövege megtalálható az interneten, így ők ezek segítségével fejlődnek sokat.

Nagyon sok olyan angol nyelvű internetes oldalt is használnak a felsősök, ami már célirányosan az angoltanulást segíti. Ezek többségét a tanár ajánlja órán. Sokan letöltenek angol nyelvtanulást segítő alkalmazásokat, és azt akár naponta használják is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!