Balatonfüred

2016.08.29. 13:00

Lányrablás, ágyúlövések és csatazaj

- Aztán hastáncolni tudsz-e? - kérdezte az elrabolt lányoktól a szigetvári Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület török vezére.

Kekk Sára

A Zrínyi-emlékév alkalmából a Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar Zrínyi Miklós és hős katonái előtt, zenés tiszteletadással állított emléket a Balaton körbehajózásával. Az augusztus 26. és 27. között, 1566 percen át tartó hajóút során mind a huszonhárom kikötőben, a hajó fedélzetéről adott koncertet a fúvószenekar. A húsz perces koncertek repertoárjába a populáris műveken kívül egy-egy Zrínyihez vagy Szigetvárhoz kötődő mű is került, miközben az érdeklődők részleteket halhattak a Szigeti veszedelemről is.

Emellett több kikötőben, köztük Balatonfüreden is szigetvári finomságokat kóstolhattak a látogatók a parton felállított standokon, a finom borok és rétesek mellett pedig a szigetvári hagyományőrzők szórakoztatták bemutatóikkal a közönséget. Kezdetnek a török vitézek a mólón ejtettek túszokat, fiatal fiúkat seregükbe és lányokat a konyhára vagy a szultán szórakoztatására. Kisvártatva szerencsére a magyar had is megérkezett, így a foglyok kiszabadultak és kezdetét vette a csata. Már egyetlen puskadörrenés is, amivel "köszöntötte" a nézőket a Szigetvári Hagyományőrző Egyesület, fülsiketítő volt, az ágyúszóról nem is beszélve.

 

A csatazaj hamar nagy nézősereget vonzott a balatonfüredi mólóra, ahol a nézők párviadalt és vérre menő csatát is láthattak.  A Balaton körbehajózása persze csak a kezdete a szigetváriak programsorozatának, amelynek alapja, hogy a Kormány az 1566. évi szigetvári ostrom és az ott tanúsított hősies helytállás, valamint Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója emlékére a 2016. évet „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” emlékévvé nyilvánította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!