Balatonfüred

2014.06.26. 14:40

Agrármérnöknő érdemelte meg az Év szőlősgazdája címet

Balatonfüred - Először, de hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a hegyközség az Orbán-napi borversenyt.

Varga Ibolya

A megmérettetésre a hegyközség tizenegy településéről adhatták le a gazdák a boraikat. Ezúttal negyvenegy gazda 137 fajta borral nevezett be a versenyre. A bírálatnak a balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont. A szakmai zsűri 31 aranyérmet, 70 ezüstérmet és 36 bronzérmet adott ki.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre az Arácsi Népházban került sor, ahol a megjelent gazdák és érdeklődök meghallgathatták dr. Májer János, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete igazgatójának előadását az új balatoni szőlőfajtákról. Ezután dr. Praznovszky Mihály érdekes és humoros előadása következett Szent Orbánról és kultuszáról. Kiderült belőle, hogy a szőlősgazdák igyekeznek a szent kedvében járni, de vannak olyan vidékek is, ahol sárral dobálják meg, vagy ledöntik a szobrát, ha az időjárás miatt gyenge minőségű a termés.

A hegyközségben az év szőlősgazdája Balogné Király Mónika Fotó: Balatonfüred Balatonszőlős Hegyközség

Az oklevelek kiosztása után árulták el, kié a hegyközség által adományozott, az Év szőlőtermelője cím. Ezt Baloghné Király Mónika érdemelte meg, aki Pécselyen irányítja a szőlőtermesztési munkákat egy olyan családi gazdaságban, melyben ő, a férje és a férje édesanyja is agrármérnök. A szőlőművelés mellett más mezőgazdasági munkát is végeznek. Boraikkal számos alkalommal értek el kimagasló eredményeket. Az aranyérmes borok gazdái kis- és nagyüzemek egyaránt. A kiváló borok döntő többsége tavalyi évjáratú, de főleg a vörösek között voltak régebbiek is. Az eredményhirdetés után a résztvevő gazdák megkóstolhatták egymás borait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!