Balatonalmádi

2015.07.29. 13:32

A fürdőhely múltja képekben

Balatonalmádi – A Honismereti és Városszépítő Kör Almádi lakóit és az ide látogató vendégeket egy kis nosztalgiázásra hívta a Balaton Játékpontba.

Civil Tudósítónktól

Az Almádi fürdőélete képekben 1879–1945 között című kiállítás Kovács István és Schildmayer Ferenc áldozatos munkájának gyümölcse.

A tárlatot Czuczor Sándor európai jószolgálati nagykövet nyitotta meg. Értékes és érdekes köszöntőt, valamint tárlatbemutatást hallgathattunk ízes kifejezésekkel. Cseh Tamás verséből idézett pár sort, ami a Balaton szépségét igazolta.

Elhangzott a tárlat megnyitásakor, hogy 1899 tavaszán az Almádi Fürdő Rt. és az Országos Magyar Kneipp Egyesület szerződést kötött, hogy egy Kneipp Intézet Almádiban is létrejöhessen. Az elhatározást gyors cselekvés követte, és már 1899. július 10-én megnyílt a rövid idő alatt nagy népszerűségre szert tevő Gyógyház. Bevezették a Kneipp-féle vízkúrát, a Ricikli-féle nap- és légfürdőt, valamint a Lahmann-féle egészséges táplálkozási rendet.

A kiállítás megnyitója után eszem-iszom következett. Volt ott bor, pálinka, gyümölcs, és finomabbnál finomabb pogácsákból lehetett válogatni, talált ott mindenki az ízlésének megfelelőt (Fotó: Hegyi Ilona)

Ismert és ismeretlen, híres és egyszerű emberek jöttek Almádiba egy-egy kúra erejéig. Almádit a gyógyulni vágyók maguk között csak úgy emlegették, hogy a betegek paradicsoma.

A Balaton télen-nyáron programokat kínált, szabadidős tevékenységeknek hódolhattak az itt élők és az ide látogatók. Pezsgett az élet.

Nyáron a nap szerelmesei élvezhették a Balaton minden gyönyörét, finom étkek, borocskák ínycsiklandozó illata már messziről csalogatta a vendégeket. Éttermek, strandbüfék kínálták portékájukat. Hajókkal szelhették a hullámokat.

De télen sem maradtak mulatságok nélkül az emberek. Bátor férfiak, nők fakutyáztak, szánkójuk siklott a befagyott Balaton jegén. Korcsolyázók százai élvezték a jég ropogását és közben napfürdőztek.

Számtalan költeményben, prózában vallanak nagyjaink a Balaton szeretetéről.

Gárdonyi Géza csodálatos sorát idézem: „Csak hogy újra látlak, égnek ezüst tükre, égnek ezüst tükre, szép csöndes Balaton.”

Ne feledkezzünk meg a szerelmesekről se, kik kéz a kézben bandukolnak a parton és gyönyörködnek a fel-fel villanó fényekben, melyek visszatükröződnek a Balaton vizén. Romantikus randevúk színtere a Balaton-part, mely nem csak nyáron, de minden évszakban lenyűgözi az ide látogató ifjakat és kevésbé ifjakat.

Jékely Zoltán egy egész elégiát írt a Balatonhoz, de ez a sora vallomásként is működhet: „Dühöng a szél, tombol a Balaton, téged kereslek minden tarajon.”

A tárlat megnyitóján az egybegyűltek közé vegyülve csodáltam meg, milyen hatalmas értéket képvisel Kovács István munkája. Majd eszem-iszom következett a Honismereti és Városszépítő Kör tagjainak jóvoltából, volt ott bor, pálinka, gyümölcs, és finomabbnál finomabb pogácsákból lehetett válogatni, talált ott mindenki ízlésének megfelelőt. Köszönjük neked, István, és Almádi vezetőinek, hogy megadatott nekünk ez a lehetőség, hogy gyönyörködhettünk a múlt értékeiben.

Hegyi Ilona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!