Balatonalmádi

2014.02.13. 09:37

Egy asztalnál a gombászok

A kiváló gombász év egy társaságba hozta össze az almádi és környéki gombászokat. A csapat évek óta együtt van, a természet és a gombák szeretete, a tudás átadása összetartja őket.

Tremmer Tamás

Gombász szempontból nagyon jó év volt 2007, különösen az ősze, sokan éltek is a lehetőséggel. Csak hát vizsgálat nélkül kevesen merték az asztalra tenni a finomságot. Ezért aztán sűrű napjai voltak Szenthe László Balatonalmádiban élő gombaszakértőnek, akit egyre többen kerestek meg. Sokszor szembesült a kérdéssel: van-e olyan tanfolyam, ahol legalább az alapokat elsajátíthatnák a kezdő gombászok?

Ő maga 1991-ben végezte el a gombavizsgáló szakellenőri tanfolyamot, amely lehetővé teszi képesítést nem adó, alapszintű tanfolyamok vezetését. Beugrott neki: ha a gombavizsgálat során 2-3 embernek tud tanácsot adni, miért ne tehetné ezt meg többel is?!

A gondolatot tett követte. A Pannónia Kulturális Központ vezetése nyitott volt egy gombászklub megalakításához, összejöveteleikhez helyet kaptak az intézményben. 2008. január 19.-én 38-an meg is alapították a csoportot. Szenthe László elmondta, az élete utolsó éveit Hárskúton töltő dr. Szemere László, kiváló mikológus emlékének adózva az Almádi Gombászok Asztaltársasága nevet vették fel.

A klub vezetőjének Szenthe Lászlót választották, aki büszke arra, hogy az alapítók közül 15-20-an még ma is aktívak. Az asztaltársaság nyitott, tagja lehet mindenki, aki érdeklődik a gombák, a gombászat iránt. A csapatot a természet megóvása, szeretete, a kulturált gombagyűjtés, a gombákkal kapcsolatos ismeretek minél alaposabb elsajátítása tartja össze. Gombász kirándulásaik mindig jó hangulatban telnek. Nem véletlen, hogy a létszámuk folyamatosan gyarapszik.

A klubban évek óta évi tíz foglalkozást tartanak, ezek célja a gombászattal, gombákkal kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása. Ha a kedvezőtlen időjárás miatt a négy fal közé szorulnak, elméleti előadásokkal gyarapítják tudásukat, amikről aztán a gombászkirándulásokon számot is adnak. Ez utóbbiakon általában 20-25 gombafajt is meghatároznak.

A tudásuk bővítése érdekében felmerült, hogy kidolgozzák egy gombafelismerő verseny szisztémáját. Három éven keresztül, amolyan vetélkedő jelleggel így tesztelték a tagok ismereteit. A tapasztalatok alapján Szenthe László egyik gombász barátja felvetette: mi lenne, ha ez alapján országos gombafelismerő versenyt szerveznének? 2012-ben megpróbálkoztak vele, s nagy siker volt, a díjakon egy-egy soproni, szombathelyei és almádi gombász osztozott. Nem volt kétséges a folytatás.

Idén immár a második Országos Amatőr Gombafelismerő Vetélkedőre kerül sor, március 22-én Balatonalmádiban. A versenyen szereplő 80 gombafaj listáját nyilvánosságra hozták, azt a hónap elején a hazai gombász szervezetek részére megküldték. A vetélkedőre csak „amatőr” gombászok jelentkezhetnek, olyanok, akik sem középfokú, sem magasabb szintű, gombászattal kapcsolatos képzésben nem vettek részt. A játékosok érdekében a résztvevők számát 50-ben maximálták. A nevezési határidő március 10. Az előzetes érdeklődés láttán Szenthe László nem tart attól, hogy nem lesz tele a Pannónia nagyterme.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!