Badacsonytomaj

2015.04.27. 12:24

A kulturális élet felpezsdítése a cél

Badacsonytomaj - A helyi kulturális élet felpezsdítését, a művelődési központ jobb kihasználtságát tervezi annak új vezetője, Berecz Nikolett.

Tóth B. Zsuzsa

- A jövőben szeretnénk lehetőséget adni a civil szervezeteknek az aktívabb életre. Erre jó példa a néhány héttel ezelőtt életre hívott amatőr színjátszó kör, amelynek tagjai legközelebb a májusi városnapon mutatkoznak be. A csoport színesíti a város programjait, létrehozására régóta nagy érdeklődés mutatkozott a helyi középiskolások és fiatal felnőttek részéről - mondja Berecz Nikolett, aki korábban sportreferensként dolgozott, de besegített a kulturális programok szervezésébe is. Most a művelődési központ mellett a Tájház, az Egry József Múzeum, és a Civil ház vezetése is az ő feladata. A művelődési központban mostanában több előadássorozatot rendeznek.

Berecz Nikolett, a badacsonytomaji művelődési központ vezetője a ház jobb kihasználtságát tervezi
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Az érdeklődők zenés kávéházi esteken vehetnek részt, előadást hallhatnak a kávézás kultúrájáról, a hobbikertek tavaszi munkáihoz kapnak segítséget, korunk betegségeiről tájékozódhatnak, a sport témája, a sport és az egészség kapcsolata szintén előtérbe kerül. Musical előadásokat is szervezünk, a fiataloknak a Civil házban társasjáték délutánokat, a gyerekek részére játszóházakat készítünk elő. Utóbbiban a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportjának tagjai segítenek. A legközelebbi nagy esemény a városnap lesz. Helyi kötődésű előadókat várunk, többek közt Éliás Gyula Junior lép fel a programokon. A hagyományos szezonnyitó ünnepséget Fonyóddal közösen szerveztük; a szembelévő településsel a jövőben szorosabbra szeretnénk fűzni a kapcsolatot. Ennek jegyében februárban a fonyódiak részt vettek a kolbásztöltő versenyünkön, majd mi viszonoztuk a látogatásukat a hasonló eseményükön. Az őszi harcsafesztiválra ugyancsak készülünk hozzájuk. A testvértelepülési kapcsolatok is erősödhetnek idén. Nyáron itt találkozunk a szlovákiai Marcelháza küldöttségével, de a lengyelországi Czempinből is várunk vendégeket. Az éves nagy események mindegyikére ezután is számíthatnak a vendégek, de azokat még tervezzük. Az első újdonság kulturális téren azonban talán az önkormányzati képviselő-testület férfi tagjainak nőnapi köszöntője, egy irodalmi összeállítás volt - sorolja Berecz Nikolett.

Kiderült, hogy a művelődési központ helyet ad az Ezüst Kűkapu Táncegyüttesnek, azonban maga az épület jelentős felújításra szorul. A megoldást az jelentheti, ha felépülne egy új művelődési központ. A hiányzó infrastrukturális feltételek pótlásával a város kulturális és közösségi élete is új lendületet kaphatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!