Badacsonytomaj

2013.03.21. 20:05

Remek olaszrizlingek

Tizenhatodszor tartotta meg a Veszprém Megyei Agrárkamara a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében a Veszprém megyei palackos borok versenyét.

Varga Ibolya

Dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszékének tanszékvezető professzora, aki a kezdetektől vállalja, hogy a rangos szakemberekből állő zsűrik elnökeként dolgozik, az ország első  rangos  borversenyének nevezte ezt az eseményt. Ebben az évben a szokásosnál kevesebb, százötven bort neveztek be, és bemutattak még öt gyöngyöző bort is.

Dr. Kállay Miklós, dr. Májer János, Lasztovicza Jenő, Lichtneckert Gyula,   Salánki Sándor a versenyen (Fotó: Penovác Károly)

Talán azért volt kevesebb a versenyző, mert még sok területen nem tartották meg a helyi borversenyeket, melyeknek érmes borait küldik erre a megmérettetésre.   A hagyományokhoz híven ezúttal is elsősorban tavalyi évjáratú borokat küldtek be a termelők, és a legtöbb a fajták közül  a legnagyobb területet elfoglaló olaszrizling volt.

A tavalyi időjárás nem kedvezett a szőlőművelésnek, a két éve tartó aszály már kezdte kimeríteni az egyébként kiterjedt gyökérzetet nevelő szőlőket is. Ennek ellenére jó minőségűek a borok, bár a bírák ítélete szerint bizonyos fajtáknak kicsit halványabb a zamatuk. Az olaszrizlingek most is bizonyítottak, jól megállták a helyüket. Az összesítés szerint a legtöbb bor az ezüstérmes kategóriába tartozott, voltak bronzérmesek, oklevelesek is, de nem kellett kizárni egyet sem a versenyből. Az aranyérmesek közül nagy aranyérmes minősítést is választottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!