Baba

2015.06.24. 12:24

A szoptatás biológiai norma, nem lenne szabad, hogy választás legyen - mondja a szakember

Védőnőként, szoptatási tanácsadóként a hiteles információk átadását tartja az egyik legfontosabbnak a litéri Bressel-Klein Annamária.

Kutasi Zsófia

Bressel-Klein Annamária IBCLC (International Board of Lactation Consultant Examiners, magyarul Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadói Vizsgabizottság) védőnő, édesanya.

Azon kevesek közé tartozik, akik szoptatási szaktanácsadóként IBCLC nemzetközi vizsgát tettek. A képzést a vizsgához a Semmelweis Egyetemen végezte el, a nemzetközileg elismert képesítést pedig védőnőként és édesanyaként is hasznosítja.

A közel egyévnyi egyetemi oktatáson túl szakmai gyakorlaton legalább ezer órát kisbabákkal, szoptató anyákkal kell foglalkozni. Az oktatás a szoptatás, valamint az anya-gyermek kapcsolat mellett kitér az olyan speciális esetekre is, melyeknél beteg a baba vagy az édesanya, illetve gyógyszer szedését kell figyelembe venni, emellett hangsúlyos a szoptatás biológiája is. Összességében komplex képzésről van szó. Az ilyen irányú védőnői képzés jelenleg nem ennyire részletes, ezért Annamária úgy döntött, hogy bővíti tudását.

Bressel-Klein Annamária IBCLC, védőnő, édesanya: szoptatni természetes késztetés, igény
Fotó: Kutasi Zsófia

Jelenleg kisgyermekével otthon van, védőnőként korábban Balatonalmádiban felkészítőket tartott, családokat látogatott. A munkájába sikeresen építette be a szaktanácsadást:

- A kismamák leggyakrabban azzal keresnek meg, hogy attól tartanak, kevés az anyatej, azonban az esetek zömében kiderül, hogy ez nincs így. Sok mama a számadatokra, mennyiségekre figyel, mivel több helyről azt érzékeltetik velük, hogy az a fontos, hogy mennyit szopik a baba. Az a tapasztalatom, hogy nem jut elég információ az anyákhoz, már a várandósság ideje alatt sem - hangsúlyozta Bressel-Klein Annamária.

A szakember kiemelte, nem mindegy, honnan tájékozódnak az anyák, az interneten is vannak olyan általában a nonprofit szervezetekhez tartozó weboldalak, ahol hiteles információkat találhatnak.

- A szoptatás a biológiai norma. Nem szabadna, hogy ez választás kérdése legyen. Azért kell szoptatni, mert ez a normális, az anyatej pedig az, ami a baba illetve a kisgyermek optimális fejlődését biztosítja - mondta a szakember, aki azt tanácsolja, hogy már várandósan érdemes összegyűjteni a legfontosabb információkat.

Azt javasolja annak, aki szülés előtt áll, hogy legyen nála egy szoptatási tanácsadó telefonszáma. Ebben az esetben, ha elakad, vagy megerősítésre van szüksége, gyorsan szakemberhez tud fordulni. A megyében az ajkai kórház, úgynevezett bababarát kórház, ahol szoptatási szaktanácsadó segíti a kismamákat. A szakemberek szülés után megteszik azokat a lépéseket, melyek a szoptatás sikeréhez hozzájárulnak, ennek megfelelően például az újszülött babát bőrkontaktusba helyezik, segítik a mamákat, hogy helyesen tegyék a babákat mellre.

A szakember szerint a szoptatáshoz három fő tényező szükséges: megfelelő információ, elhatározás az anya részéről, hogy szeretne szoptatni, valamint kell egy támogató személy. A támogató személy lehet az édesapa, egy barátnő vagy a nagymama aki megerősítést ad és ha kell biztatja az édesanyát. A szoptatások alkalmával a baba jelez, hiszen ő tudja, hogy mikor és mennyi anyatejre van szüksége. Az édesanyának szem előtt kell tartani a baba igényeit.

A közelmúltban vitát kavart témáról, a nyilvános szoptatásról a szakember úgy nyilatkozott, hogy vannak édesanyák, akik nem érzik jól magukat, ha más előtt, közterületen szoptatnak, van azonban, akit ez nem zavar. A szoptatás természetes dolog, a babának joga van az anyatejhez, az anya döntését pedig tiszteletben kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!