Alsóörs

2015.07.04. 19:11

Endrődi-Jókai-Mihálkovics bableves muri

Alsóörs – Bableves és pogácsa, megspékelve egy kis irodalommal - ez várta Alsóörsön a látogatókat. A neves irodalmárok barátságának tiszteletére rendezett irodalmi műsor mellé a helyszínen főzött Jókai-bablevest is kínálták.

Kekk Sára

Endrődi Sándor és Jókai Mór legendás barátságának tiszteletére, immár 16. alkalommal tartanak irodalmi bableves murit Alsóörsön. A program részeként a Jókai hajót, illetve a rajta érkező Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Társaságot fogadták Alsőörs polgárai, Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarának vidám térzenéjével.



Jókai Mór szobrát megkoszorúzta többek között Ferenczy Gábor, Alsóörs alpolgármestere és Báró Béla, település jegyzője
Fotó: Stiger Ádám

A hajótól a fúvószenekar felvezetésével a menet Jókai Mór szobrához sétált, ahol Ferenczy Gábor Alsóörs alpolgármestere Báró Béla jegyzővel, Hári Lenke Balatonfüred alpolgármestere, valamint a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Társaság képviselői elhelyezték koszorúikat. Ezután az Endrődi park felé vették az irányt, melyet a költő, író, irodalomtörténész nyaralója helyén alakították ki, itt Endrődi Sándor, vörös kőből faragott emlékoszlopánál, melyen bronz arcképe szerepel, illetve dr. Mihálkovics Tivadar, az alsóörsi fürdőtelep megalapítójának permi vörös homokkőből készített szobránál helyeztek el koszorúkat.

A megemlékezés után a menet zenés kísérettel átvonult az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Házhoz, ahol Kanyár Erika a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának alelnöke, középiskolai tanár, író emlékbeszédét hallgathatták meg az érdeklődők Endrődi Sándor élettörténetéről. Az irodalmi előadás után a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Társaság programja következett, valamint Jókai bablevessel és pogácsával kínálták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!