Állatvilág

2016.02.15. 11:22

Porván vigyáznak a védett hódokra

Porva – Régóta természetes élőhelye a hódoknak Porva és környéke. Az állatok időközönként távolabbi élőhelyre költöznek, a közelmúltban viszont újra visszatértek.

Kutasi Zsófia

A településtől alig háromszáz méterre már tapasztalható a szorgos állatok ténykedése; rengeteg munkát végeznek el nap mint nap. A Hódos-ér, Bakony-ér és a Cuha patak és környezete ad otthont a populációnak. A helyiek gyakorta meglátogatják az élőhelyüket és figyelemmel követik az általuk végzett „fakitermelő” munkát. Az eurázsiai hód egyedszáma a 19. századra megfogyatkozott hazánkban. A ’90-es évek közepén visszatelepítették az állatokat a Duna-Dráva és a Fertő-Hanság Nemzeti Park területére, ahol mára – természetes ellenség híján – meglehetősen elszaporodtak.

A szorgos állatok rengeteg munkát végeznek el nap mint nap. A képen Bauer Márk áll egy kidöntött fa mellett Fotó: Bauer Tamás

– Mivel a téli időszak a hódok életében nem a téli álom időszaka, sokkal inkább a szaporodás ideje, figyelemmel kísérjük, hogy gyarapodik-e tavaszra a szorgos hódcsalád. Bízunk abban, hogy az egyedszámuk növekedésével fennmarad a környezetünkben élő populáció és nem válnak áldozattá, mint a 19. században. A község lakossága vigyáz a védett állatokra és bízunk abban, hogy minden látogató, aki kíváncsi a közelünkben élő hódokra, óvja őket – nyilatkozta Veinperlné Kovács Andrea polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!