Állatvilág

2017.01.13. 16:40

Nem halálmadár

Apácatorna - A téli időszak végén kis éjszakai hallgatózás eredményeként meglelhetjük a kuvikok költőpárjait, amely elnevezését a hangja alapján kapta.

Vasuta Gábor

Kistermetű bagolyfaj, súlya 190 grammot nyom. Röpte hullámvonalú, a harkályokéra emlékeztet. Jellemző rá, hogy nagyon alacsonyan repül, szárnyalása közben szinte érinti a fűszálakat.

Hím és tojó között csak méretbeli különbség van, ez azonban csupán akkor látszik, ha a pár egymás mellett ül: a tojó valamivel nagyobb a hímnél. Napjainkban szerencsére már eltűnt a köztudatból a halálmadár kifejezés, amivel ezt a bagolyfajt illették.

A kistermetű kuvik állandó madarunk, ragyogó téli napsütéses időben gyakran fényes nappal is mutatkozik
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Állandó madarunk, téli napsütéses időben gyakran nappal is mutatkozik. Állománya az állattartás visszaszorulásával nagyon megritkult, a Dunántúlon már ritka fajnak számít. Az Alföldön a tanyavilág szórványosan előforduló madara. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke százezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!