Állatvilág

2015.08.27. 12:15

Agility: egyre népszerűbb a kutyás versenysport

Ajka - Országos versenyszituációs agility gyakorló napot tartott a veszprémi SAT Kutyás Sportklub Bódén a régi piac terültén.

Mayer Balázs

Győrből, Békéscsabáról, Zalaegerszegről, Kaposvárról, és Szlovákiából is érkeztek négylábúakkal a rendezvényre.

Az agility egy olyan versenysport, ahol a kutyák gazdáinak különböző akadályokkal nehezített pályán kell az ebek mellett futva és őket irányítva minél gyorsabban teljesíteni a feladatokat. Ugraniuk, kúszniuk, szlalomozniuk is kell a kutyáknak, de libikókán átfutás vagy palánkmászás ugyancsak szerepelhet a nehezítő pálya elemei között. Amellett nemcsak az agilitás számít, a bírók a pontosságot szintén értékelik a versenyen. Büntetőpont jár az akadályok kikerüléséért vagy rossz sorrendben történő végrehajtásáéért, de az irányító is szankció alá kerülhet, például abban az esetben, ha hozzáér a négylábúhoz.

- Hét évvel ezelőtt alakult a klubunk Veszprémben, de edzéseinket legtöbbször Ajkán tartjuk. A megye minden részéből vannak tagjaink, általában hétvégén szoktunk gyakorolni a kutyáinkkal.

Reggeltől egészen estig kint vagyunk ilyenkor. Kifejezetten jó és családias légkörben telnek a foglalkozások - mondta Varga Attila a sportklub vezetője, aki egyben agility tréner és nemzetközi bíró is.

A képen Harangozó Ágnes látható az akadályokkal nehezített pályán, a kutyás agility edzésen
Fotó: Mayer Balázs

Megjegyezte továbbá, hogy nincs megkötés, a sportot bátran el lehet kezdeni bármilyen fajtájú és korú kutyával, de a legfontosabb, hogy az állat egészséges legyen. Az eredmények pedig az állat és gazdája együttműködésén, összeszokottságán és gyakorlatán múlnak. Az edzőtől megtudtuk még, hogy a hivatalos szabályok szerint a kutyusokon nem lehet semmilyen hám, póráz, vagy eszköz, de még bolhairtó nyakörv sem, illetve az irányító emberek kezében nem lehet jutalomfalat, sem játék. Csakis kézmozdulatokkal és beszéddel vagy hangokkal vezethetik a pályán négylábú társukat.

Minden futamra különböző pályákat jelölnek ki a bírók, más-más akadályelemeket és sorrendet használnak. A kiépítés után pedig hét-nyolc percük van az irányítóknak társuk nélkül bejárni és memorizálni az akadályokat, azok sorrendjét, illetve a vonalvezetést.

- A mai alkalom csak szituációs edzés volt, nem kimondott verseny. Ugyanakkor teljes mértékben úgy jártunk el a futamok alatt, mintha valós, nemzetközi szabályoknak megfelelő rendezvényen lennénk.

Lehetőséget szerettünk volna biztosítani a résztvevőknek, hogy komolyabb megmérettetésekre készüljenek fel kutyáikkal - világosított fel Attila.

A klubvezető szerint, ha ezt a mozgásformát űzzük kedvencünkkel, rövid idő alatt sokkal szófogadóbbá, ragaszkodóbbá válik, figyelmesebb lesz felénk, illetve mi szintén jobb kondícióba kerülünk. Örömmel tapasztalja, hogy egyre népszerűbb a kutyatartók között ez a fajta sport.

A nívósabb, nemzetközi eseményeken ugyancsak meglehetősen jó eredményeket érnek el a hazai versenyzők.

Végül hozzátette, hogy itt még korhatár sincs. Hiszen nemrég az interneten látott egy kilencvenkét éves japán hölgyet, aki a kedvence mellett futva hódolt az agilis testmozgásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!