Állatvilág

2015.07.28. 16:14

A kihalás szélén állnak a szélesszájú orrszarvúak – A Veszprémi Állatkert kiemelt figyelmet fordít az állatokra

Elpusztult a világ utolsó öt északi szélesszájú orrszarvújának egyike a csehországi Dvur Králové nad Labem állatkertjében hétfőn – közölte az MTI. Lapunknak Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója nyilatkozott az állatkertben élő szélesszájú orrszarvúak helyzetéről.

Szám Dorottya

Premysl Rabas igazgató szerint a csehországi állatkertben élő Nabire névre hallgató állat halálát egy megrepedt ciszta okozta. Úgy fogalmazott: a nőstény pusztulása szimbolizálja az orrszarvúak számának drasztikus csökkenését, amely az értelmetlen kapzsiság számlájára írható.

Nabire volt az utolsó északi szélesszájú orrszarvú Európában. Az afrikai állatokra specializálódott Dvur Kralové-i állatkert 2009 óta három egyedet telepített át a kenyai Ol Pejeta rezervátumba, emellett még egy nőstény él az Egyesült Államokban, a San Diegó-i állatkertben. Az orrszarva miatt kíméletlenül vadászott állatfaj valószínűleg a vadonban már teljesen kihalt, az utolsó jelenlétére utaló nyomokat 2007-ben találták Afrika középső részén.

Tavaly került a Veszprémi Állatkertbe Rafiki azzal a céllal, hogy fiatal tenyészbikaként elcsábítsa az orrszarvú tehenek, Rebeka és Naruna szívét. Fotó: Veszprémi Állatkert

Lapunk megkeresésére Török László, a Veszprémi Állatkert ügyvezető igazgatója nyilatkozott. Megtudtuk, hogy a Veszprémi Állatkertben lévő orrszarvúak egy másik alfaj, a déli szélesszájú orrszarvúak közé tartoznak.

- Pablo a San Diegó-i Állatkertből érkezett hozzánk 2007-ben. 2010-ben érkezett hozzá két orrszarvú tehén, Rebeka és Naruna az észak-németországi Hodenhagen melletti szafariparkból. Az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében a fajkoordinátor javaslatára érkezett a Veszprémi Állatkertbe 2014 májusában Rafiki, a fiatal tenyészbika – tudtuk meg Török Lászlótól, aki hozzátette, hogy a déli alfajt is fenyegeti a kihalás veszélye.

- Úgy tűnt négy-öt évvel ezelőtt, hogy csökkenni fog az orvvadászat. Annak idején a tülkükért vadászták őket rendszeresen, mivel Ázsiában az a mondás tartotta, hogy potencianövelő szerként lehet felhasználni, ezért hihetetlen pénzeket fizettek érte a feketepiacon. Később egyes potencianövelő gyógyszerek megjelenésével úgy tűnt, hogy a kereslet csökkent. Egy-két éve viszont újabb hiedelem járja be a világot, úgy tartják, hogy a tülökből kivont vegyületekből rákellenes gyógyszert lehet készíteni. Ezért napjainkban ismét megdöbbentő mértéket ölt az orvvadászat, amely jelentős mértékben megcsappantotta a vadon élő egyedek számát. Egy érzékletes példa erre, hogy az orrszarvú tülök kilónkénti ára vetekszik a kokainéval a fekete piacon. Az állatokat emiatt illegálisan levadásszák, majd levágják a tülküket, melyre egész csempészhálózatok épülnek Ázsiában. Évekkel ezelőtt még a balatonedericsi Afrika Múzeumban kiállított orrszarvútülköt is ellopták napközben, a tárlatvezetés alatt.

Arra a kérdésre, hogy a fenyegetettségük okán különleges gondoskodást igényelnek-e az orrszarvúak, Török László úgy fogalmazott, hogy orrszarvút nem mindenki tud tartani. Ebben az évben nyílt meg a Veszprémi Állatkertben az új orrszarvúház, amely öt állat elhelyezésére alkalmas.  - Aktív tagjai vagyunk az Európai Állatkertek Szövetségének orrszarvú tenyészprogramjának. Reméljük, hogy a fáradozásunk egyszer eredménnyel jár, és egy kis orrszarvú jön a világra a Veszprémi Állatkertben. Tavaly Rafiki pont e célból került hozzánk, hogy tenyészbikaként elcsábítsa Rebeka és Naruna szívét. Szükség is van erre, hiszen ha a jelenlegi mértékben fokozódik az orvvadászat, akkor minden világra jött egyedre szükség lesz az alfaj túlélésének érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!