Állatvilág

2016.08.03. 14:55

Téli bundában nyáron is?

Te valószínűleg nem szívesen járnál téli nagykabátban a legforróbb hónapokban, ezért logikus következtetés lehet, hogy a kutyáknak is csak kényelmetlen teher a sűrű szőrzet.

Napló-információ

Ez nem feltétlenül van így, a bunda ugyanis megvédi az ebeket a hőségtől és a nap káros sugaraitól, ezért a legtöbb szakember azt tanácsolja, hogy ne bolygassuk kedvenceink szőrzetét.

Az állatok szőre télen melegen, nyáron pedig hidegen tartja őket, ezért, ha megszabadítjuk háziállatunkat bundájától, azzal inkább veszélyeztetjük, mintsem óvjuk őt a nyári forróságtól. Akár a házunk falát körbeölelő szigetelés, pontosan így működik kedvencünk bundája is.

A kutyák szőre télen melegen, nyáron pedig hidegen tartja őket, ezért jobb, ha nem nyíratjuk meg Forrás: Stockphoto

Még a legsűrűbb szőrzettel rendelkező fajták is jobban érzik magukat természetes állapotukban, sőt, így nemcsak a nyári forróság, de a napégés és a bőrrák kockázata is csökken. A világos bundájú állatokkal azonban különösen óvatosan kell bánnunk, hiszen azok érzékenyebbek a káros sugarakra.

Ügyeljünk rá, hogy a sétáltatás vagy a játék közben ne tartózkodjanak huzamosabb ideig a tűző napon, illetve a legnagyobb forróságban inkább ne is mozduljunk ki velük, ha nem muszáj.

Ha mindez elkerülhetetlen, akkor érdemes megfontolni a kifejezetten kutyáknak kifejlesztett naptej használatát. Főleg az orra, a fülekre és a hasra kerüljön bőven napvédő krémből. Természetesen néhány esetben, egészségügyi okokból állatorvos javasolhatja a szőrzet ritkítását, de ilyenkor mindenképpen bízzuk szakemberre a borotválást - az állat biztonságának érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!