Állatvilág

2015.11.09. 16:02

Az ezerszínű erdő

Apácatorna - A közelmúltban gyakran szálltam biciklire, hogy a Tüskevári-erdőben a meseszép lombszíneződést lencsevégre kapjam. Ezer színben játszik ilyenkor az erdő.

ifj. Vasuta Gábor

Már hazafelé tartva egy idős tölgyes mellett gurultam el, mikor az erdő szélén megpillantottam a makkal teli csőrrel repkedő szajkókat. Idén bő volt a makktermés, a szajkók az erdőben szedegették, majd megtömött torokzacskóval a közeli legelő irányába repültek vele. Itt a cserjék alatt dugdosták el a zsákmányukat, hogy a tél folyamán biztos élelmiszer-raktárbázisuk legyen.

A szajkó makkal megtömött torokzacskóval a közeli legelő irányába repült a szép  őszi délutánon
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Rögtön elkerült a fényképezőgép, hogy valami használható fotót tudjak készíteni a tömött csőrrel repülő madarakról, amelyek ingajáratban közlekedtek. Harmadik napja jártam a szajkós erdőrészletben, mire sikerült elfogadható képet készítenem a felettem elrepülő madárról.

Ha észrevettek, vagy visszafordultak az erdőbe, vagy messze oldalt kikerültek. Gyakran még a csőrükben lévő makkot is kiejtették, ha megpillantottak. Aztán kitaláltam, hogy elbújok egy kazal mögé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!