Ritka jelenséget figyeltek az amatőr csillagászok

2017. augusztus 13., 10:00 szerző: Penk Tímea
komment
AJKA A részleges holdfogyatkozás miatt a hét elején rendkívüli klubfoglalkozást tartottak az amatőr csillagászok - tájékoztatta lapunkat Ivanics-Rieger Klaudia.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az Úrkúti Csillagászati Klub tagja elmondta, hogy a foglalkozáson Ivanics Ferenc klubvezető beszélt a holdfogyatkozásról és az este várható eseményeiről.

- Földünk árnyéka éppen csak beleharapott égi kísérőnkbe, annak mintegy negyedét takarva el - mondta a klubtag. Az esten Veisz András a fogyatkozásszimulátorán mutatta be a jelenség gyakorlatát, az eszközt örömmel szemlélték és próbálták ki a klubtagok.

A fogyatkozásszimulátort is kipróbálhatták a klub tagjai Fotó: Úrkúti Csillagászati Klub

- Nyolc óra után kitódultunk az utcára, és együtt vártunk a Hold megjelenését. A látványosságot fél kilenckor tudtuk megfigyelni öt távcsővel, és két fényképezőgéppel rögzítettük - számolt be a klubtag. Hozzátette, a rengeteg eszköz - a speciális helyzetnek köszönhetően, mint például a fák és házak takarása - kis helyen összpontosult, a mintegy ötven érdeklődővel együtt.

- A vidám hangulatú találkozót és a ritkának mondható jelenséget nagy érdeklődés kísérte, mely annak levonulása után sem szűnt meg. Hogy teljes legyen a foglalkozás, az estét egy közös Jupiter- és Szaturnusz-észleléssel zártuk - ismertette Ivanics-Rieger Klaudia.

Penk Tímea

2017. augusztus 13., 10:00 szerző: Penk Tímea

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...