Ajka

2016.08.31. 19:20

Az új oltárkép felszentelése

Nemrégiben az ajka-csingeri kápolnában járva megdöbbenten vettem észre, hogy a 2006. július 9-én felavatott Boldog IV. Károly király-kápolna oltárképét lecserélték.

Civil Tudósítónktól

Helyette egy méretében is jóval kisebb, a mellette elhelyezett képek mellett eltörpülő árnyalakot ábrázoló kép lesz szeptember 2-án felszentelve, a régi, Fülöp Lajos festőművész által festett impozáns oltárkép pedig egyelőre a karzat alatt támaszkodik a falnak.

A hívekkel beszélgetve szóba került, hogy, bányásztelepülés lévén, bányászathoz kapcsolódó védőszentet kellett volna annak idején választani. A kápolna építésének kezdeményezője, Tomor Sándor ajka-bódéi és tósokberéndi plébános, érseki tanácsos azonban nem véletlenül választotta védőszentként IV. Károlyt, mivel annak életét Mindszenty bíborossal együtt már a boldoggá avatása előtt is szentséginek tartották. Megjegyzem, hogy az atya támogatást is remélt a Habsburg családtól a kápolna fel-építéséhez, és beszerzett egy ereklyét a kápolna számára. A díszes ereklyetartóra később gyűjtöttek.

A Tóth Erzsébet által készített ólomüveg ablakok egyébként II. János Pál pápát, Teréz anyát, Mindszenty József hercegprímást, érseket, Kaszap Istvánt, Apor Vilmos vértanú győri püspököt, Salkaházi Sára szociális nővért, a munkáslányból lett litéri vértanú Bódi Mária Magdolnát és az ugyancsak vértanú Brenner János papot ábrázolják. Hogy kinek az elhibázott ötlete volt az oltárkép lecserélése, a jelenlevők nem tudták megmondani, csak a vállukat vonogatták. Meghívtak azonban szeptember 2-án délután 16 órára, hogy vegyek részt az új oltárkép felszentelésére tartandó szentmisén, egyben felhívták a figyelmemet, hogy lehet adakozni az új oltárképre. Akkor bizonyára ki fog derülni, hogy kinek az ötlete volt a templom védőszentjének ilyetén való lefokozása .

Mayer Ferenc, Ajka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!