Ajka

2015.07.05. 19:19

A kitelepítettekről emlékeztek meg

Ajkarendek - A magyarországi németeket is súlyos veszteségek érték a világháborúkban. Sokakat kitelepítettek, de azoknak sem volt könnyű, akik lakóhelyükön maradhattak.

Tisler Anna

Emlékező beszédében erről is szólt Töltl Zoltán, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A település a német nemzetiségi hétvégén koszorúzással emlékezett a világháborúk ajkarendeki áldozataira és azokra, akiket 1948. januárban kitelepítettek. A beszédben elhangzott, a német nemzetiséghez tartozók választhattak, hogy a magyar vagy a német hadseregbe vonulnak be.

Az eseményen az Ajkarendekért Egyesület nevében Töltl János, Rainiss Andrea és Gazsó Róbert koszorúzott az emlékműnél
Fotó: Tisler Anna

Sokan a német mellett döntöttek, ugyanis ott jobb volt a felszereltség, az ellátás, magasabb a zsold összege. A háború befejezése után mindannyian sok szenvedésen mentek keresztül. Akiket kitelepítettek, idegen környezetbe, idegen emberek közé kerültek, de azoknak sem volt könnyű folytatniuk az életüket, akik szülőföldjükön maradhattak. Tőlük is mindent elvettek, nehéz volt megélniük, hogy más használja azt, amely az övék volt. A háború befejezése után a német gazdaság fellendült, sok kitelepített visszavásárolta egykori otthonát.

- Akik elestek, megérdemlik, hogy az utókor hősként tekintsen rájuk - fogalmazta meg az elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!