Ajka

2015.04.10. 16:18

Helyi hagyományok gyűjtése

Ajka - Bányász Kulturális Egyesület értékelő összejövetelén elhangzott, hogy rendezvényeik a jeles napok, ünnepi népszokások körét foglalták magukba.

Civil Tudósítónktól

A programokon közreműködött a Márton napi szokások, ételek bemutatásával, kóstolásával Pavlicsek Gyuláné a Nyugdíjas Baráti Kör tagjaival. Az adventről előadást tartott Oravecz Edit , az adventi koszorú készítése Herendi Józsefné segítségével valósult meg. Farsangi hagyományok, szokások, táncok előadásával a tavaszi ünnepek fontosságának ismertetésével,a Bakony tájegység táncaival, viseleteinek bemutatásával Kovács Norbert, Vastag Richárd, Fodor Eszter jeleskedett.

A zene az emberiség életét végig kíséri, az ősközösségben mormolt ritmikus munkadaloktól máig. Örömét, bánatát, kéréseit, háláját leginkább zenével fejezi ki az ember. Generációkról generációkra száll és újul meg a zene. A dal, a zene fontossága a mindennapi életünkben, a munkák során előadásokat Lukáts Andrásné pedagógus tartotta.

Az összetartozás, az egység, a nemzeti tudat erősítése érdekében helyi hagyományainkat, értékeinket elkezdtük gyűjteni a településünkön. A helyi értékek, hagyományok feltárásának sokféle gyakorlata van megyeszerte. Az értékfeltárásban fontos, hogy közösségi módon történjen. A közösség az, amely hitelesíti a feltárt hagyományokat, értékeket, és a közösség az, amely utána is naprakészen tudja tartani. A helyi hagyományok feltárása, előadásokkal , bemutatásokkal, kiállításokkal szerveződött. ( tollfosztás, hagyományos disznóvágás, olvasókörök, színjátszó körök, dalkörök , esküvői szokások ) A összegyűjtött tárgyak, iratok, relikviák mutatják, hogy milyen értékes anyagokkal rendelkezik a település lakossága. A helyi értékek, hagyományok feltárása tovább folytatódik és igyekszünk, azokat rendszerezni , támogatni, hogy bekerüljenek az értéktári gyűjtemények közé.

Hagyári Helga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!