Ajka

2013.07.18. 14:57

Ünnepség a hegyen

A somlói Szent István Kilátó állításának hetvenötödik évfordulóját méltóképpen ünnepelték meg szombaton helyiek és vidékiek együtt.

Tóth B. Zsuzsa

Ahogy azt beszédében Kocsis Tamás plébános mondta, meg kell dolgozni testnek és léleknek a teljesítményért, azért is, hogy felkapaszkodva a hegytetőre és a kilátóba megcsodálhassa a páratlan körpanorámát. Ebben része is lehetett mindenkinek, hiszen az időjárás is kedvezett a programnak.

Sőt, még arra is mód nyílt, hogy miután a Bakonyerdő Zrt. ez alkalomra felújította a szalonnasütő helyeket, padokat, asztalokat, a látogatók megtudják, mekkora munka a hegyre vezető lépcsőket felújítani. A munkát Hardi Ferenc természetőr vezette. A kultúrsátorban Molnár Jenő a harmincas évek építészetéről és a kilátó építéseinek körülményeiről tartott interaktív előadást korabeli fotókkal illusztrálva, Kató Balázs túráján pedig szintén sokan vettek részt.

 

A Szent István Kilátó felállításának 75. évfordulóját méltóképpen ünnepelték meg a napokban (Fotó: Tóth B. Zsuzsanna)



A gyerekek agrár egyetemisták irányításával kézműveskedtek, az évfordulóra még emlékfüzetet is készítettek. Különösen nagy élmény volt ez annak, akinek felmenője a kilátó építésében is részt vett. Arról a korábbi kilátósok, Papp Mihály és felesége is tudtak mesélni. Kiderült, hogy előttük a mai üzemeltető, Benedek Andrea szülei vigyázták az építményt, szokás szerint nagy elhivatottságból és szeretettel. A kilátó egyébként ettől függetlenül a dobai önkormányzat tulajdona.

Spiegelberg István borász a születésnapra egy fotóval érkezett, amely 75 éve készült és most látható a kilátóban. Mayer Ferenc egykori politikai elítélt ” fel a fejjel ” című dokumentációs családregényét mutatta be, Menyhárt Jenő zenész pedig Marton Líviával beszélgetve adta át természetvédelemmel kapcsolatos gondolatait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!