Ajka

2013.02.14. 11:19

Sváb bál Városlődön: népviseletben mulat ma is minden korosztály

Városlőd - Immár 46. alkalommal rendezte meg a település vezetése a sváb bált, ahol ezúttal is együtt mulatott minden korosztály.

Tóth B. Zsuzsa

Ez nem is csoda a községben, ahol nagy munkát fektetnek a hagyományok őrzésébe. A sváb bállal már óvodás korban megismertetik a fiatalokat, akik külön mulatságon gyakorolnak felnőtt korukra. A múlt hét végén azonban még a felnőtteké volt a táncparkett, idén ezúttal már a második bálon. A nagy sikerre való tekintettel ugyanis évente legalább két sváb bált tartanak Városlődön, sőt, ha a farsangi időszak engedi, hármat is.

Városlődön a helyi és vidéki mulatni vágyók a hagyományos sváb bálban szórakoztak szombaton (Fotó: Gáspár Gábor)

A szombati mulatságon Csekényi István polgármester köszöntötte a több mint háromszáz helyi és vidéki bálozót, akik nagy része nemzetiségi viseletben érkezett. A polgármester beszédében méltatta a helyi művészeti csoportok munkáját. Mint elmondta, azok még 1964-ben alakultak, az első sváb bált pedig három évvel később rendezték.

- Harminc éven át Zágon Sándor vezette a csoportokat, amelyeket most Reiter Andrea és Petres Ákos irányít. A vegyeskart harminc évig Tóvári Lajos irányította, az elmúlt tizenkét évben Bankó Mónika karnagy vezeti.  A Johanns Kapelle zenekar pedig immár 22 éve szórakoztatja a sváb zene kedvelőit a helyi kulturális háromszöget tökéletessé téve. A sváb bálokban az elmúlt több mint negyven év alatt 25 ezer ember mulatott - összegezte az elmúlt időszakot a polgármester, hangsúlyozva a zene és a tánc hagyománya őrzésének fontosságát.

A nemzetiségi mulatságra érkezett vendégeket német nyelven köszöntötte Heilig Ferenc, a Magyarországi Német Ének- Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa képviselője, aki egyebek mellett a helyi hagyományőrzők önzetlen és kitartó tevékenységét méltatta beszédében.

Palotással nyitottak

A Pergő Rozmaring Táncegyüttes Palotása, a szokásos nyitótánc után a Városlődi Vegyeskar énekelt, majd a táncegyüttes a népszerű és nagy sikerű molnártánccal lepte meg a mulatni vágyó közönséget. A bálozók hajnalig mulattak, remélve, hogy a jövő évi hosszú báli szezonban akár háromszor is megtehetik majd ezt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!