Ajka

2012.07.06. 07:03

Összekötve élhetnek

Ajkarendek - Gazdag programsorozat várta a vendégeket a Német Nemzetiségi Napokon a hétvégén.

Napló Online

A megnyitón Töltl Zoltán, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott, hogy nemcsak az ittenieknek, hanem az ide látogatóknak is szánják ezt a pár napot.

Az elnök dédnagyapja nemzetiségi ruháját viselte, amely, mint vallotta, összeköti a svábokat és a magyarokat. A programsorozat keretében Kovács András sajtbemutatót tartott és mindenki megismerhette az aranyérmes borokat is. A sportpályáján ötödször rendezték meg az Erdősi Mihály nemzetiségi futballkupát, amelyen most hat csapat vett részt.

Az Ajkarendekért Egyesület szervezésében  bemutatkoztak az Eb-n járt Sun Dome SE sportolói, majd a Nomádia íjászai. Közben az ebéd is készült, baráti társaságok bográcsoltak. A gyerekeket baba-mama kuckó, kézműves foglalkozás, arcfestés, lufibohóc, íjászkodás várta, a felnőttek pedig akár masszázst is kérhettek. Nagy sikert aratott a kisállat-kiállítás, akárcsak a rendeki színjátszó kör előadása. Szabó Magda Tündér Laláját adták elő a rátermett fiatal amatőrök, Töltl János rendezésében. Az ünnepnapot hajnalig tartó utcabál zárta Váczi Tamás közreműködésével. 
 
Másnap a német nyelvű szentmise után a két világháború helyi hőseire és a kitelepítésre, a kitelepítettekre - emlékeztek a jelenlevők.


Táncosok, zenészek

Az ünnepen megemlékeztek az 1700-as évek közepén érkezett sváb ősökről, akik kényszerűségből hagyták el hazájukat. Mint beszédében Töltl Zoltán elmondta, ma Magyarországról viszont sokan önként távoznak a jobb megélhetés reményében.   Vasárnap  térzene volt, fellépett az Ajkarendeki Nemzetiségi Énekkar, az ajkai Mozgássérültek Énekkara, a Magyarpolányi Nemzetiségi Énekkar, az óvodások és az iskolások tánccsoportja, színjátszó köre, a városlődi Pergő-Forgó Rozmaring tánccsoport, valamint az Ajkarendekért Egyesület tánccsoportjai.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!