Zirc

2014.01.20. 11:45

Harminc éve kapta meg Zirc a városi rangot

1984. január 13-án az Elnöki Tanács döntése értelmében Zirc nagyközség megkapta a városi rangot.

Müller Anikó Hanga

A település zászlódíszbe öltözve készült az ünnepi alakuló tanácsülésre. Dr. Szvetenay Miklós levezető elnök köszöntötte a tanácstagokat, a résztvevőket, a vendégeket, kiemelten Óvári Miklóst, az MSZMP Politikai Bizottságának tagját, a Központi Bizottság titkárát, Pap Jánost, az MSZMP Központi Bizottságának tagját, a megyei pártbizottság első titkárát, Gyuricza Lászlót, a megyei tanács elnökét.

Elsőként Gyuricza László ismertette azt a folyamatot, amelynek eredményeként a döntés megszületett. Leitner Nándorné, a Hazafias Népfront helyi bizottságának titkára javaslata alapján a tanácstagok tizenegy tagú végrehajtó bizottságot választottak, majd Kiss Lászlót megválasztották a városi tanács elnökévé. A megyei tanács végrehajtó bizottságának jelölése alapján dr. Varga Tibort kinevezték vb-titkárrá. A tanácsülés bizottságokat hozott létre, majd a végrehajtó bizottság tagjai esküt tettek. Az immár városi tanácstagok megalapították a városi tanács szakigazgatási szervezetét, öt- osztályos tagozódásban, és kinevezték ezek vezetőit. Ünnepi beszédet Óvári Miklós mondott. Elemezte, az elmúlt évtizedekben hazánk jelentős fejlődésen ment át, szólt Zirc fejlődéséről.

Az ünnepi alakuló ülés, balról jobbra Pap János, Óvári Miklós, Kiss László, Gyuricza László. „A város és lakossága következetesen halad a szocialista demokrácia útján”


„Zirc várossá nyilvánítása nemcsak elismerést jelent, rangot ad, hanem kifejezi azt a szilárd akaratot, hogy a város és lakossága következetesen halad a szocialista demokrácia útján. A városi rang azonban nagyobb felelősséget és több munkát is jelent. Munkáról és felelősségről szólunk, mert mi így szoktunk ünnepelni. A jövőben is így tesszük. Közös gondunk: mit hoz a jövő?” – mondta. Ezt követően átnyújtotta a városalapító oklevelet Kiss Lászlónak. A köszöntők sorát Bangár Kálmán pártbizottsági titkár nyitotta, majd Balogh Ádám gimnázium-igazgató, a HNF városi bizottságának alelnöke után Pap János emelkedett szóra: „Mindig nehéz volt Zircen és környékén az élet. A föld soha nem adta olcsón a termékeit. Akkor sem, amikor a föld felszínét művelték, és akkor sem, amikor a föld mélyén kezdtek dolgozni. A sok évtizedes munka meghozta a maga gyümölcsét. Az ország megismerte Zirc életét, munkáját, nevezetességeit. Valóra vált az addig dédelgetett álom: Zirc város lett.” (Pap János klerikális településnek nyilvánította Zircet, a ciszterci rendre utalva, ezért minden módon akadályozta fejlődését, ezt nem is titkolta. Egyszer lépett be az apátságba, amikor azt nem tudta elkerülni, e napon a vendéglátók megmutatták nekik Zirc történelmi örökségeit, értékeit, melyek – ha tagadta, ha nem – többnyire a szerzete-sek nevéhez kötődnek.)

A műemlék könyvtárban Kovács József igazgató vezette a vendégeket, elöl balról jobbra Gyuricza László, Pap János, Óvári Miklós, Kovács József. A megyei pártbizottság első titkára egy alkalommal lépett be az apátságba, amikor azt nem tudta elkerülni



Köszöntötte az új várost Pell Rudolf áfészelnök, Juhász Tibor, a Dudari Szénbánya párttitkára, Máhl András bányász, Valler István, a Bakony Tsz elnökhelyettese és Holl András, a városi KISZ-bizottság titkára. Végezetül az akkor Szövetkezeti Munkáskórus nevet viselő énekkar a város számára írt művel zárta az ünnepi eseményt, Bozzay József karnagy vezényletével. A vendégek délután látogatást tettek az új városban. Felkeresték a néprajzi múzeumot, a templomot, a Bakonyi Pantheont, a Reguly Antal Műemlék Könyvtárt, a Bakonyi Természettudományi Múzeumot, az arborétumot és a gépmúzeumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!