Zirc

2013.10.19. 17:36

Ünnepeltek, báloztak a németek Zircen

Zirc - Az anyanyelv és a kultúra az identitástudat két legmeghatározóbb eleme minden nemzet és nemzetiség számára - hangsúlyozta Ottó Péter szombaton.

Győrffy Árpád

A zirci polgármester a 23. Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Gála résztvevőit köszöntve beszélt házigazdaként a hagyományápolás fontosságáról a Reguly Szakképző Iskola tornacsarnokában.

Nemzetiségüket, németségüket sokan már csak génjeikben hordozzák azoknak a németeknek a leszármazottai, akik egykor Magyarországra, azon belül is Zircre, Zirc környékére letelepedtek. Ezért is rendkívül fontos minden olyan törekvés, ami a hagyományok ápolását, az utódoknak való átadását segíti elő - mondta. A térségből, de a megye más részeiből érkezett vendégeket köszöntve külön is üdvözölte a település németországi testvér településéről, Traunsteinből érkezett hagyományőrző csoportot és a város főpolgármesterét, Manfred Koesterket.

A 23. Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Gála műsorát a lókúti Wildrosen dalkör nyitotta. Fotó: Győrffy Árpád



A rendezvényt megnyitó dr. Albert Vendel, a  Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke Wágenhoffer Kornéliával, a Magyarországi Németek regionális irodájának vezetőjével "Ehrenpreis" kitűntetést adott át a német nemzetiségi kultúra megőrzésében kimagasló munkát végző személyeknek. A megyei német önkormányzat az idén Simonné Rummel Erzsébetet, Bakonynána polgármesterét és Márkusné Vörös Hajnalkát a Megyei Levéltár igazgatóhelyettesét tartott méltónak a díjra a régóta végzett példamutató munkájuk miatt.


Wágenhoffer Kornélia (balról), Simonné Rummel Erzsébet, Márkusné Vörös Hajnalka és Albert Vendel az "Ehrenpreis" átadásakor
(Fotó: Győrffy Árpád)

 


Az ünnepséget követő kulturális műsorban a régió német nemzetiségi hagyományőrző csoportjai mutatkoztak be. Fellépett a Wildrosen dalkör Lókútról, a bakonyoszlopi kórus, a rátóti tánccsoport, a Herbstrosen Duó Lókútról, a Wasserfall Harmonikaduó és az Edelweiß dalkör Bakonynánáról, a Margaréta Dalkör Nagyesztergárról és a Pergő Rozmaring Tánccsoport Városlődről. 

A kulturális műsort a hagyományos svábbál követte a Franz Kapelle közreműködésével. A bál közben a traunsteini Trachtenverein hagyományőrző csoport szórakoztatta műsorával a résztvevőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!