Zirc

2014.05.10. 18:09

Tisztították a várost, madárodúkat helyeztek ki Zircen

Zirc – A Zirciek tavasza, illetve a Zirc – 30 éve város programsorozatba illeszkedett a szombati városszépítő nap és az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma által rendezett Madarak és fák napja

Varga Domokos Péter

Délelőtt a hagyományosan magánszemélyek, intézmények, civil közösségek közreműködésével bonyolított városszépítő nap ezúttal csatlakozott az európai TeSzedd! akcióhoz, széles lakosság összefogásával tisztították a várost, gyűjtötték a szemetet.

Délután három órakor a Bakonyi Természettudományi Múzeumban Hermann Ottóról tartottak megemlékezést, illetve a munkásságát bemutató emlékkiállítás nyílott. Az intézmény munkatársa, Barta Zoltán ornitológus elmondta, a Madarak és fák napját először 1902-ben Párizsban ünnepelték, Magyarországon 1906-ban Hermann Ottó javaslatára tették hivatalossá, országosan kötelezővé, hogy az iskolákban is megünnepeljék.

Az összegyűltek együtt vonultak át az arborétumba, ahol Barta Zoltán nyolc madárodút helyezett ki, illetve madármegfigyelést végeztek. Az ornitológus elmondta, az odúk kirakásánál ügyelni kell arra, hogy a röpnyílás a széljárástól védett irányba kerüljön. A jó odú teteje leszedhető, hogy tisztítani lehessen. Ezúttal úgynevezett B típusú odúkat helyeztek ki, melynek röpnyílása 32 milliméter. Ez a lakott területen leggyakrabban előforduló cinegefej, a széncinegék számára a legalkalmasabb.

A madárbarátok azt is megtudhatták, május elején sem késő az odúk kihelyezése, hiszen a nálunk előforduló madárfajok – a ragadozók kivételével – általában kétszer, esetenként háromszor is költenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!