Zirc

2013.10.28. 14:50

Ott van Isten a lelkekben

Zirc - Az ünnepi műsoroknak azt a fajta, megszokott szürkeséget szerettük volna elkerülni, amelyben a mi generációnk felnőtt. A verses, irodalmi színpados, unalmas, "na, mikor lesz már vége " hangulatot.

Viola Beata

Erről Piller Csaba, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára beszélt a Naplónak. Az október 23-i városi ünnepség nagy hatású műsorát ők készítették a tanulókkal. Jelen esetben a „készítés” azt jelenti, hogy a darabot Piller Csaba írta és tanította is be a gyerekeknek. Ahogy ő fogalmaz, van „némi” színházi múltja.

A képzőművészeti egyetemet végzett, tanári diplomával is rendelkező szobrászművész Bozsik Yvette, Kossuth-díjas táncművésszel és Árvai György díszlettervezővel dolgozott együtt Budapesten, egyedi produkciókat hoztak létre. Megunva a „pesti, koszos, bűzös levegőt”, most másodszor dolgozik a III. Béla gimnáziumban.

Korábban volt már itt egy évig óraadó tanár, de ahogy elmondja, „akkor, abba a képbe nem fért bele”. Két éve Szeifert György, az intézmény gyakorlataioktatás-vezetője hívta újra vissza. Tavaly a „pesti srácokkal” hasonló korú gimnazistákat helyezte bele a forradalom kronológiájába, azt keresték, a maiak hogyan élnék meg azokat a helyzeteket. Idén teljesen elvonatkoztattak az időrendtől. Egy mosodában játszódik a darab – ez a fehér szín szimbolikájával lehet akár egy lelkiismeret-mosoda is –, ahova be-be törnek a forradalom eseményei, emberi tragédiái.

A 23-i műsor egy mosodában játszódott, ami lehetett akár egy lelkiismeret-mosoda is



Hét karakter jelenik meg, köztük például a nagyhangú ávós és a beszari kisember. De ebben történetben mindenkinek megvan a saját igaza, annak is, aki az életét vagy a becsületét félti. „Úgy csináltam a darabot, mintha az életem utolsó napja lett volna, és ez átütött a gyerekeken. Meg tudtuk mutatni, hogy a sok-sok lélek mindegyikében ott van a pici kis Isten. Egyszerűen felszabadult egy csoda” – próbálja értelmezni és megmutatni a folyamatot és az eredményét Piller tanár úr. És idézi Amerigo Totot is: „A művésznek az a feladata, hogy úgy mutassa meg a világot, ahogy a hétköznapi ember nem látja”. Mi is ezt próbáltuk meg – mondja, és én elhiszem neki, hogy naponta erre tanítja a diákjait. 

A gimnázium szerepvállalásairól Balázsné Györek Zsuzsanna igazgató elmondta, a művészeti szakközépiskolások, a zeneiskolások, de a gimnazisták is rendszeresen vállalnak közreműködést a városban és a környéken különböző alkalmakkor, vagy fellépést ünnepségeken. Úgy alakult, hogy az október 23-i városi ünnepséghez a műsor elkészítése egyértelműen a III. Béla feladata lett. Most nyáron a zánkai Új Nemzedék Központban a tanulóik festették ki a vasútállomás homlokzatát.

A darab írója, rendezője, Piller Csaba (Fotó: Penovác Károly)


Korábban a zirci Erzsébet kórház több helyiségében is készítettek táblaképeket, idén ősszel az uszodában festenek ki egy nagy teret. Nem csak nekik, de a városnak és a lakosságnak is kiemelkedő jelentőségű volt a Reguly múzeum új, állandó kiállításában való közreműködésük, az installáció elkészítése, megfestése. A képzési rendszerükbe beletartozik a gyakorlat is, ezekben az esetekben összekapcsolják a kötelezőt a közhasznúval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!