Zirc

2017.05.01. 19:40

Kedvező időjárást ésbőséges termést kértek

ZIRC A négy égtáj felé fordulva imádkoztak a hívek, és kérték Isten áldását a bőséges termés és a kedvező időjárás reményében.

Kutasi Zsófia

A bakonybéli úti keresztnél Zirc határában, a búzatábláknál a hagyományoknak megfelelően Huszár G. Lőrinc o. cist. zirci plébános celebrálásával zajlott a vetés megáldása és az imádság a jó termésért vasárnap.

A plébános elmondta, az egyház megáldja és igyekszik a Jóisten oltalma alá helyezni többek között az emberi munka eredményeit, így a vetéseket is.

Április végén a jó termésért, a kedvező időjárásért imádkoznak. A szokás Szent Márk evangélista napjához kötődik, amely április 25-én van, de a rá következő vasárnap tartják. Van, ahol templomban imádkoznak, van, ahol körmenetben kimennek a határba. Az úgynevezett búzaszentelés során ima hangzik el a jó termésért és a természeti csapások elhárításáért, emellett a vetés minden fajtáját, a fákat és a szőlőket is megáldják.

Huszár G. Lőrinc o. cist. zirci plébános a négy égtáj irányába szenteltvizet hintett, és megáldotta a földeket Fotó: Penovác Károly

Zircen jó ideje hagyomány, hogy a bakonybéli úti keresztnél végzik el a szertartást. Korábban is a környéken volt a búzaszentelés, mi-óta felújították, a feszületnél gyűlnek össze a hívek. A zirciek a négy égtáj felé fordulva áldó imát mondtak, és evangélium hangzott el.

Ennek megfelelően a búzaszentelő ének felcsendült észak, kelet, dél és nyugat felé is. Huszár G. Lőrinc a négy irányba szenteltvizet hintett, és megáldotta a földeket.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar hivatalosan évente négy könyörgőnapot ír elő, ezek közül az egyik a búzaszentelés.

Hazánkban a búzaszentelő körmenet szokása középkori eredetű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!