Zirc

2014.03.30. 13:55

Ízes élet honvággyal

Zirc - A Kőketánc Kulturális Alapítvány meghívását újra elfogadva találkozott olvasóival, régi ismerőseivel a ciszterci apátság Gobelin-termében a Franciaországban élő gróf Nádasdy Borbála.

Müller Anikó Hanga

A zsúfolásig megtelt kiállítótérben sziporkázó, olykor megható hangulatban telt az est. A grófnőnek eddig négy kötete jelent meg, a legújabb az Ízes élet, mely szakácskönyvnek tűnhet, de nem az. Már csak azért sem, mert írója nem szereti az olyan recepteket, melynek hozzávalója száz tojássárgája, fehérje nélkül. A könyv kedves vallomás a hazaszeretetről, a békebeli gyermekkorról, a kényszerű távozásról, a háborús és az azt követő évek nyomorúságos éveiről, az 50-es évek megaláztatásairól, a disszidálásról, az európai sikerekről, a házasságokról, gyermekekről, unokákról, mindez egy sajátos nézőpontból, az étkezéseken keresztül.

A grenadírmarstól az osztrigáig jutunk, a disznóvágástól a csalánlevesig. Borbála a történelem humorérzékének köszönhetően evett rákot szükségből, mert azt ingyen lehetett fogni a tiszta vizű bakonyi patakokban. A honvágy mindig élt a szívében, de azt vallja, nem siránkozni kell és sajnálkozni a fölött, ami elmúlt, hanem tanulni belőle, az életet pedig élni kell és lehetőség szerint élvezni. Az esten szó volt a gyökerekről, a költészet erejéről, a nyelv megtartó erejéről, az ízek honvágyáról, a pozitív gondolkodásról. A lélekemelő esten sok dologban megerősítést kaptak a résztvevők. Nádasdy Borbála ötödik kötete Úton, útfélen címmel a közeljövőben jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!