Zirc

2014.09.22. 16:50

A város is számít az idén negyvenéves nyugdíjas klubra

Zirc - A közösség negyven éve működik, megalakulásuk óta ugyanabban a teremben tartják foglalkozásaikat. Vezetőjük 1991 óta dr. Katona Péterné, Klárika.

Varga Domokos Péter

Klárika azt mondja, még csak egy éve ment nyugdíjba, mikor felkérték a Zirci Városi Nyugdíjas Klub vezetésére. Nem azért vállalta el, mert ráért, hanem mert nagyon kötődik az emberekhez. A klubról ő már korábban is hallott, még akkor alakult, mikor Müller Anikó volt a művelődési ház vezetője. Még őt is Anikó kérte fel a csoport vezetésére, a több mint két évtized alatt sokat változott a világ . de tudomásul veszik, igazodnak az új körülményekhez.

A városban egyedüli nyugdíjas klubként tartják a kapcsolatot a megyei szervezetükkel, a Nyugdíjasok Életet az Éveknek Veszprém Megyei Egyesületével. Programjuk számtalan eleme igazodik a megyei szervezetéhez, több rendezvényüket is Zircen tartják. Ezek közé tartozik például irodalmi vetélkedők, szavaló versenyek bonyolítása.

Az egyházi kórusok találkozóját 14 éve ők rendezik. Erre az alkalomra 17 20 kórus szokott eljönni, összesen 350 -400 részvevővel. Vendégül is látják őket, teát főznek, süteményeket, pogácsát sütnek, ennek költségeit ki-ki saját maga állja.

Katona Péterné, Klárika (jobbról) a nyári szünet után köszöntötte a tagságot, ismertette a programot (Fotó: Varga Domokos Péter)

Emellett talán nincs is olyan városi program, amelyen ne lennének jelen: a farsangoló bálon például ők a ruhatárosok, részt vesznek a tavaszi nagytakarításban, ők gondozzák a művelődési ház kertjét is.

Költségvetésükről azt lehet mondani, hogy szerény, fenntartó intézményük, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház lehetőségei sem javultak az utóbbi években. Mindenesetre a terem biztosítása mellett nekik még a programok fedezetére is jut némi pénz. Van egész komoly saját bevételük is a tagdíjból, ami éves szinten 3000 forint. Mivel ez a nyugdíjasoknak nem kis megterhelés, ezért két részletben szedik be. Ebből futja többek között a kirándulásokra is, Sajnos a különjáratért horribilis összegeket kell fizetniük.

A negyvenedik évfordulóról szerényen, házon belül akartak csak megemlékezni, de mostanában úgy hallják, a városvezetés sem feledkezett el az évfordulójukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!