Zirc

2014.03.24. 11:10

Helyi termékek piaca

Zirc - A bakonyi kisvárostól három kilométernyire fekvő szállodában a közelmúltban megnyitotta kapuit a bakonyi termelői piac. Erdős területen fekvő, kerttel körülvett, csodás helyen várják minden szombaton dél-előtt a vásárlókat.

Müller Anikó Hanga

Palotai Gábor, a Magas-Bakony Turisztikai Desztinációs Menedzsment Nonprofit Kft. új ügyvezetője így vélekedik a nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezésről:

- A népszerű városi, fővárosi termelői- és biopiacok népszerűsége után, helyi szinten is gomba módra szaporodnak a hasonló intézmények . Nagy öröm ez azoknak, akik a pénzüket szívesen költik el minőségi kézműves portékára egy olyan kellemes helyen, ahol a termék előállítójának jelenléte szavatolja a kiváló minőséget és a vásárló elégedettségét.

Az ötletgazdát, a piac alapítóját, Répás Tibort arról kérdeztük, milyen szándék vezérelte a piac életre hívását.

A bakonyi termelői piac kulturált körülmények között működik (Fotó: Palotai Gábor)

- Legfőbb célom a helyi lakosság kiszolgálása a környék termelőinek termékeivel, olyan választékot kialakítva, hogy az a mindennapi étkezési szokásokat is kiszolgálja. Ezért hívtunk meg tojást, füstölt húsokat, sajtokat, tejtermékeket, mézeket, lekvárokat, szörpöket, liszteket előállító helyi termelőket. A későbbiekben gomba, baromfihús, pálinka, gyümölcslevek, és idényjellegű zöldségek és gyümölcsök is megtalálhatóak lesznek kínálatunkban. A második kiemelt cél, hogy a környékünkre látogatók betekinthessenek a helyi mesterek munkájába, életébe, legyen szó akár élelmiszerkészítésről, ajándéktárgyakról, kovácsoltvas termékekről, textíliákról, fafaragásról, vagy pusztán a bakonyi emberek közvetlenségéről és vendégszeretetéről. A harmadik és egyben legrégebben dédelgetett álmom, éttermünk étlapkínálatát olyan ételekkel kiegészíteni, melyek helyi alapanyagokból készülnek. Szeretném, ha ezeket nem csak megkóstolnák a hozzánk látogatók, hanem személyesen megismerhetnék az ízletes portékák előállítóit, és a kézműves termékekből a kosarukban is vihessenek haza.

Mindkét zirci születésű szakember fontosnak tartja, a helyi termékek ilyen módon koncentrált elérhetőségét és távolabbi étkezőasztalokra juttatását azért is, hogy a kiváló bakonyi alapanyagok, gasztronómiai adottságok hírét vigyék szerte az országban, hogy minél többen keressék fel a vendégszeretetben és kikapcsolódási lehetőségekben nem fukarkodó szűkebb szülőföldjüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!