Zirc

2012.11.05. 14:30

Fél évezredes könyvritkaságok

Zirc - A Reguly Antal Műemlékkönyvtár a Ciszterci rend gyűjteménye, ma is a rend tulajdonában van, de mikor 1993-ban visszakapták az államtól, kezelésre átadták az Országos Széchenyi Könyvtárnak (OSZK).

Varga Domokos Péter

A könyvárat Németh Gábor könyvtárvezető mutatta be olvasóinknak. Megtudtuk tőle, 65 ezer kötettel rendelkeznek, az állomány tematikailag rendkívül színes, a teológiától a történelmen át a fizikáig számos tudományág képviselteti magát. A jelenlegi állományt az 1700-as években visszatelepült ciszterciek alapozták meg, igazi könyvritkaságok tudhatnak magukénak még ma is. Van tíz, 14. századból való kézzel írt könyvük, azaz kódexük, ezeket az OSZK-ban őrzik. De a hetven ősnyomtatványt, az 1500 előtt nyomtatott könyveket a Reguly könyvtárban csodálhatják meg a látogatók. Köztük az 1470-ből származó, Szent Ágostonnak a klerikusok viselkedéséről szóló művét.


 
A könyvtár belső bútorzatát 1857-ben adták át, a különleges intarziában megtalálható a vállalkozó asztalosmester, Wilde Mihály neve is. 1944 decemberében egy német vadászrepülő belezuhant az épület aulájába, beszakította a födémet, a motorja beesett a könyvtárterembe. Nagy pusztítást végzett, de az állomány kisebb károsodásokkal megúszta, viszont a bútorzat egy részét újra kellett építeni. Ezt 1948-ban szintén egy helybeli asztalosmester, Stumf Ferenc végezte el, így intarziás feliratként az ő neve is felkerült  Wilde Mihályéval szemben a bútorzatra.
 
A könyvtár az apátsági rekonstrukció alatt is folyamatosan látogatható. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!